Кметът търси идея за 5 млн. евро

Мисия Варна

02-10-2013, 14:25

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варна ще участва в конкурс на Майкъл Блумбърг

Варна ще се включи в конкурса "Предизвикателство за кметовете" на Фондация "Bloomberg Philanthropies". Организацията е основана от Майкъл Блумбърг - кмет на Ню Йорк, и през 2012 г. е разпределила общо 370 млн. долара за реализация на различни проекти.

Надпреварата е за иновативни идеи, които да доведат до качествена промяна в живота на местните жители. "Предизвикателството" трябва да вдъхнови европейските градове да използват модерни технологии или нестандартни решения в развитието си. Най-голямата награда в конкурса е 5 млн. евро. Срокът за представяне на идеите е 11 ноември 2013 г, а готовите проекти трябва да бъдат предадени на журито до края на януари 2014 г.

"Призовавам всички варненци да дават смели и иновативни идеи, за да участваме в конкурса", заяви днес кметът Иван Портних. В състезанието могат да се включат европейски градове в някои от страните от ЕС или в асоциирана държава по Седмата рамкова програма, с население от над 100 000 души. У нас такива са София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен.

Идеите, разработвани от общините, трябва да бъдат насочени към разрешаването на сериозен проблем, към подобряване обслужването на гражданите, създаване на възможности за повишаване ефективността на управление, по-добро взаимодействие с обществеността.

През пролетта догодина трябва да бъдат избрани 20-те градове финалисти. През месец май техни представители ще участват във форума Bloomberg Ideas Camp, в рамките на който водещи експерти по политика, програмиране и иновации ще помогнат на екипите да подобрят и разширят идеите си, така че да постигнат възможно най-добри резултати. До средата на лятото градовете финалисти ще могат да представят окончателните си проекти.

Победителите ще бъдат обявени през есента догодина, като класирането ще се извърши на базата на визията на проекта, потенциала за въздействие, плана за изпълнение и опцията за прилагане в други градове.

Миналата година в инициативата, реализирана в САЩ, са се включили над 300 града. Голямата награда е спечелена от Провидънс, Роуд Айлънд, за проект за ранно образование – за подпомагане на деца от бедни семейства да подобрят езиковите си умения. 

Проектите на останалите градове са варирали от специални кофи за боклук, които автоматично сортират отпадъците, до компютърно проследяване на тенденции и проблеми, преди да са станали факт.