Циганите притеснени, че бежанците от Сирия им вземат хляба

Новините

02-10-2013, 11:38

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ромите поне се били раждали тук, рече председателят на партия ДРОМ

"Бежанците бъркат в канчето не само на ромите, а на цялата българска общност. Ромите напускат, защото тук не могат да си намират работа. Имаме стотици хиляди неработещи и гладуващи хора и в същото време приютяваме бежанци”. Това каза председателят на партия ДРОМ Илия Илиев в "Тази сутрин".

Ангел Джамбазки от ВМРО отправи призив да бъдат разделени хората, които влизат в държавата. Според него едната хрупа са тези, които имат нужда от помощ – майки деца, другите са нелегални имигранти от Африка, предимно мъже, „агресивни хора, които нямат основание да се наричат бежанци”.

Друг беше прочитът на ситуацията на Илиев, който изрази неодобрение на практиката да се дава помощ на хора, които не са придонесли за българската икономика. На въпрос какъв е приносът на ромската общност, той заяви, че ромите поне са се родили тук. Илиев даде гласност и на друга своя теза, свързана със сирийските бежанци – „това са външни хора, които са предпоставка за създаване на терористични организации”.

По думите на Джамбазки огромна част от циганските общности разчитат на единствено на държавата, нямат образование и затова не могат да си намерят работа и да се впишат в обществото.

Илия Илиев заяви, че се получава верига, която изяснява ситуацията. „Имаме стотици хиляди неработещи, те отиват в чужбина, защото не можем да им осигурим работа. Ромите са посочвани като основният проблем за влизането ни в Шенген. Ние приютяваме сирийците, търсим им работа, условия за образование, а нашите хора, които заминават в чужбина, стават причина за влизането ни в Шенген”, каза той.