Брюксел ни съди за перките на Калиакра

Парите

01-10-2013, 08:52

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

в. "Труд"

Всичко от Автора

В района на Калиакра ще се обособи защитена зона, която да опазва степните местообитания

Европейската комисия ще изправи България пред съда на ЕС в Люксембург заради изграждането на ветропаркове в региона на нос Калиакра. Очаква се наказателната процедура срещу страната, която се точи повече от 5 години, да влезе в последната си фаза през октомври. Ако съдът се произнесе в полза на ЕК, България може да плаща солидни глоби. Това съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова при представянето на отчета на министерството за 100 дни работа.

Наказателната процедура е една от 14-те в сферата на околната среда. Тя беше открита, защото българските власти са допуснали реализирането на всички проекти, без да вземат предвид общия ефект от тях. Комисарят по околната среда Янез Поточник съобщил на Михайлова за предстоящото решение страната да бъде изправена пред съда.

Капката, преляла чашата и довела до тази стъпка, е зелената светлина за строителството на нови перки край Калиакра въпреки проблемите с Брюксел. Става въпрос за парка СМИН в района на Дуранкулак. Миналата година екоинспекцията във Варна одобри екооценката на проекта за 95 перки и две подстанции. В началото на тази година решението на регионалната структура беше отменено от бившия министър Нона Караджова.

Инвеститорът “Консорциум Уинд Еенерджи” обжалва спирането и съдът се произнесе в негова полза. Управител на фирмата е дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Михайлова определи случая като “безпрецедентен пример” за разминаване на политиката на министерството с тази на негова структура.

За да се опита да спре наказателната процедура или поне да намали иска към България, министерството ще направи нова защитена зона в района - “Било”. Тя ще обхваща територията на СМИН. Строителството там ще бъде забранено. Така екоминистърът ще се опита да спре проекта. За зона “Било” се говори от години, но проектите досега избягваха СМИН.
В района на Калиакра ще се обособи и защитена зона, която да опазва степните местообитания. Мярката е искана от ЕК като компенсация за вредите от построените досега перки.