Такса смет скача

Мисия Варна

30-09-2013, 15:38

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Министерство изземва правомощията на общините

Скок на такса смет прогнозираха кметовете, ако размерът на парите, които общините плащат за депонирането на отпадъците не бъде замразен. Това стана ясно на среща във Варна между законодателна и местна власт. 

Кметовете, от името на Националното сдружение на общините бяха категорични пред варненските депутати, дошли на срещата, че трябва да се преработи Закона за управлението на отпадъците, като в него залегне повече отговорност на производителите, а размерът на таксата за депониране да не бъде променян до 2016 година.

Ако отчисленията, които се вземат от общините догодина бъдат вдигнати, това ще доведе непосилен за гражданите и фирмите налог.

"В момента общината плаща 15 лева за депонирането на тон боклук, а тези, които нямат регионални депа - два пъти повече", даде пример кметът на община Суворово Павлин Параскевов. Ако таксата за депониране догодина се вдигне, общината ще плаща по  35 лева на тон, а тези без депа - 70 лв", пресметна той. По думите му такива суми ще са непосилни за общините и ще им се наложи да вдигнат такса смет. 

От Националното сдружение на общините настояват още да се повишат средствата за изпълнение на инвестиционни проекти, да се промени Законът за публичните финанси така че да създаде условия за децентрализация и финансова самостоятелност на общините. 

Според "червения" депутат Борислав Гуцанов въпреки, че общинските администрации имали полезни предложения, те все пак не били "автономни републики", за да претендират за твърде много самостоятелност. 

Бившият регионален министър и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова, обаче контрира, че вместо да се работи за децентрализацията на общините, управляващите дори им изземват функциите. Това се е случило с новосформираното Министерство на инвестициите и проектирането. 

"МИП изземва правомощията на общините, които са им дадени по ЗМСМА. Уж министерството не работело, но имало 5 проекта, а те всъщност са на общините. Защитени и спечелени от тях. Сега обаче може да не могат да ги реализират, защото няма да има кой да им ги подпише във въпросното министерство", коментира Павлова.