Таксиджиите на протест, не искат жълти коли и психотест

Животът

30-09-2013, 09:59

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Протестът е на 16 октомври от 10 часа пред Храм-паметник „Александър Невски“ в София

Декларация, която ще приемат участниците в предстоящ протест се завъртя в социалната мрежа две седмици преди мероприятието. Документът е адресиран до министъра на транспорта и е инициатива на Независим Транспортен Синдикат „Авто‘94“, Асоциацията на таксиметровите синдикати в България и Национална федерация на таксиметровите водачи в България.
"Нека да докажем, че сме бранш, защитаващ собствените си интереси! Трябва веднъж завинаги да покажем, че не сме овце, а хора, с които властимащите са длъжни да се съобразяват, апелират организаторите на протеста, който ще се проведе на 16 октомври пред Храм-паметник „Александър Невски“ в София.
Таксиметровите шофьори заязяват, че няма никакви индикации от Министерството на транспорта, че нещата, които искат като промяна в законовата нормативна уредба ще бъдат изпълнени. Вместо това Изпълнителна агенция автомобилна администрация иска да въведе седем нови законови изисквания, срещу които те категорично протестират.
В протестната декларация браншовиците предлагат:
- Отпадане на долната граница за първоначална регистрация на таксиметровия автомобил от 5 години и повишаване на горната граница за експлоатация на минимум 15 години.
- Отстраняване на таксиметровия бранш от Закона за автомобилните превози и юрисдикцията на Изпълнителна агенция автомобилна администрация.
- Преминаване на таксиметровата дейност под юрисдикцията на общините.
- Въвеждане на минимална граница на тарифите, под която да не може да се извършва таксиметров превоз.
- Отпадане на задължителния жълт цвят на автомобилите, извършващи таксиметрова дейност
- Отпадане на специалните изисквания за психотеста на таксиметровите водачи. Предлагат психотестът да бъде превантивен, а не разрешителен.