От утре боклукът влиза в новата клетка на сметището

Животът

30-09-2013, 09:20

Снимка:

Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Закриват действащото повече от 40 години депо за неопасни отпадъци в землището на с.Въглен

Експлотацията на новоизградената клетка на сметището в село Въглен ще започне от 1 октомври. Тя е в съседство на досегашното съоръжение, а срокът на експлоатация е 18 месеца. Този период ще даде гаранции на общините за законосъобразно третиране на отпадъците до въвеждането в екплоатация на новата Регионална система за управление на отпадъците, чиито изграждане следва да приключи на 31.12.2014г.

През август кметът на община Аксаково назначи междуведомствена комисия със задача да извърши анализ на фактическото състояние и даде оценка за възможността и срока за продължаване експлоатацията на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Аксаково и Варна” и необходимостта от въвеждане в експлоатация на новоизграденото Депо за неопасни отпадъци в имот в същото землище.

Комисията с представители на Областна управа – Варна, РИОСВ, Община Аксаково, Община Варна, Пожарна безопасност и защита на населението, установи, че съществува потенциална опасност от скъсване на изолационни слоеве и замърсяване на подпочвени води около депото. Прекомерното натрупване на отпадъците през годините предполага възможност от скъсване и разрушаване тялото на депото с всички свързани с това отрицателни последици върху околната среда и здравето на живущите в района на с. Въглен и с. Яребична, както и по поречието на дерето – приток на река Батова.

Докладът и препоръките на назначената комисия бяха в посока предприемане на незабавни мерки за преустановяване експлоатацията на действащото Регионално депо за неопасни отпадъци. Общинският съвет Аксаково прие решение за закриване, считано от 01.10.2013г., на действащото повече от 40 години депо.