Варненец изиграва гениалния Гунди

Варна Лайф

29-09-2013, 07:33

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Актьорът Богомил Атанасов e водач на злополучните алпинисти във филма "Лавина"

1974 година режисьорът Орфей Цоков снима игрален филм за трагично загиналите големи български футболисти Георги Аспарухов и Никола Котков, разказва Исак Гозес в ИА "Стандарт".

За ролята на Гунди се конкурират няколко вече известни български актьори, между които и един по-непознат - варненецът Богомил Атанасов. Изборът пада на момчето от морето. Котков е Николай Иванов от Младежкия. Футболисти от "Академик" и "Славия" също участват в снимките. Сценарият е на най-известния тогава спортен коментатор Любен Попов. Епизод разказва как в хотелска стая емисари агитират Аспарухов да остане в чужбина. Примамката са много пари. Той отказва. После го съблазняват две знойни красавици. Литературните измислици се редуват с факти от живота на големите спортисти. Има, разбира се, и футбол. За да бъде всичко по-автентично, режисьорът решава изпълнителят на главната роля да замине с националния ни отбор, който играе мач в Португалия. Ще го заснемат в съблекалнята, а може и на игрището. Директорът на театъра, в който работи, обаче му забранява да пътува. Филмът излиза на екрана без тези сцени. В биографията на Богомил Атанасов обаче остава като първия, в която играе главната роля.

Богомил Атанасов основателно може да претендира за званието "Най-добър яхтсмен сред артистите". И обратно. Когато си купува старото алуминиево корито и два кубика махагон, от които смята да си направи яхта, старите рибари едва не умират от смях. Прогнозите им са, че "сапунерката" му много бързо ще изгние, надупчи и потъне. 37 години по-късно "Мария" продължава да е на вода и подобно на стопанина си влезе в киното. А старите рибари отдавна се отнасят към нея и капитана й с подобаващо уважение.
Богомил има късмета още на 15 години да стане спасител. Има свирка, хавлийка, място до старите професионали и дори вади доста закъсали в мъртвото вълнение удавници. Печените гларуси се държат като с равен. Въобще щастливи години.


Рокендролът беше млад


Колкото до бъдещата си професия Богомил няма никакви колебания. Ще стане ветеринарен лекар като баща си. Вече знае как се бият инжекции, обича животните, чувства се в рая, докато препуска, яхнал поредния жребец. В казармата обаче среща приятел от ученическите години, Кирил Воденичаров. Бъдещият собственик на театър "Перпетум мобиле" все рецитира нещо. Най-често Пеньо Пенев: "Кой каза, че моята родина..." Рецитира с патос, шумно.
- Абе, защо викаш. Не може ли по-тихо - сопва се Атанасов
- Като знаеш толкова, научи едно стихотворение. И без това трябва още един човек за самодейните прегледи.

Така младият матрос Атанасов попада на сцената. Явява се със строфите, които е запомнил, докато слуша своя приятел: "Кой казва, че моята родина..." Резултат е три дни отпуск. Яяя, колко хубаво нещо било изкуството.
Идва изпитът за Ветеринарния, но като на шега Богомил се явява и във ВИТИЗ. Казва си стихотворението и проф. Боян Дановски го взема в своя клас. Негови състуденти са мимът Вельо Горанов, бъдещият Маркс- Венци Кисьов, покойният талантлив комик Иван Григоров и др. Добре, сине, подсмихва се бащата: Артист. Поне няма да газиш калта по фермите.
Четири години по-късно Богомил Атанасов е актьор в родния си град. Дебютира в ролята на "Момчето" от едноименната пиеса на Кольо Георгиев. Режисьор е Петър Златев. Партнира с Георги Черкелов, когато гастролира край морето. Играе непокорния бригадир Потапов, който се отказва от премията и си навлича омразата на ръководството на предприятието. Халетата на един от големите варненски заводи се превръщат в театрална зала. Работниците спират машините, избърсват омазнените си ръце и сядат да гледат. Какъв пърформънс, биха казали днешните капацитети. Тогава обаче тази дума още не беше известна.


Започва като Ботев четник

За първи път Богомил Атанасов застава пред камерата като четник на Ботев от лентата на Никола Корабов "Жив е той". Играе ролята на адютанта на немския полковник Нот във филма "На всеки километър". Тогава е още във втори курс.
Последната му роля в киното е на стария д-р Руменов в "Още нещо за любовта" на Георги Данаилов, режисьор Магдалена Ралчева. Младият д-р Руменов играе Калин Врачански.


Между тези филми има още тридесет с негово участие. Ирина Акташева и Христо Писков го избират за водача на алпинистите Найден във "Лавина" по романа на Блага Димитрова. Една истинска история за драмата на шестнадесет младежи, отправили се за Памир и пометени от снежната стихия. В групата актьори са още Иван Иванов, Любен Чаталов, Ваня Цветкова, а най-отзад мрънкащият Петър Поппантов. Две зими екипът снима на Витоша. Катерят се по мрачния Черни връх, изсипват отгоре им самосвали със сняг. Всичко е истинско: и студът, и треперенето, и обледените им физиономии. В Прага скачат на батут. После летящите им във въздуха тела се сливат с кадрите на убийствената лавина. Успехът на филма е впечатляващ. "Лавина" печели десетки награди и остава в златния фонд на родното кино.
Луиджи Пирели избира варненеца за ролята на Олег, руснак в шести епизод на "Октопод".


Веднага след това го поканват в Ливорно да снима ролята на капитан на кораб, който пренася наркотици във филма "Ел Капитано". В "Последния владетел на Балканите" той е Риза Бей - последният турски владетел.