Човек на Павел Димитров излита от Съвета, на мястото му влиза млад "гербер"

Административният съд в София потвърди: Марио Шиваров е в конфликт на интереси

Ново лице в Общинския съвет на Варна се очаква много скоро, ако Върховният административен съд потвърди решението, според което градския депутат и екс "гербер" Марио Шиваров е в конфликт на интереси, установи Varnautre.bg. Отцепникът от Борисовата партия, който е и сред най-приближените на друга "гербова люспа" Павел Димитров може да се раздели с мястото си в Съвета още преди края на годината.
Последната инстанция ще се произнесе в началото на октомври, а съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация при влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по едноименния закона, пълномощията на общинския съветник се прекратят предсрочно.

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси уличи Шиваров, след като установи, че в качеството си на лице, заемащо публична длъжност, общинският съветник е гласувал за учредяване на безвъзмездно право на ползване, за срок от 5 години върху част от имот – частна общинска собственост в полза на общинското дружество "Паргинги и гаражи-Варна". Комисията е установила, че Шиваров е гласувал в частен интерес, тъй като по същото време е бил икономически свързан с дружеството, получило правото на ползване. Това е станало чрез участието на общинския съветник в дружествата "Център за мобилност" и "Транспортен център за мобилност", влезли в съдружие с общинската фирма.

Бившият гербер обжалва постановеното от Комисията, пред Административния съд в София. През юли тази година обаче магистратите намериха, че жалбата на Шиваров е неоснователна и потвърдиха решението на специализираната комисия. Съдът бе категоричен, че са нарушени разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Финалът на сагата с Шиваров предстои тези дни, когато ще се произнесе и последната инстанция. Ако и тя потвърди решението, на съветникът ще му се наложи да напусне градския парламент. На негово място ще влезе следващия от листа, с която Шиваров влезе в Съвета - тази на ГЕРБ. Мястото в Съвета на отцепника Шиваров ще заеме  младият Валери Колев. Така групата на ГЕРБ в Съвета ще успее да възстанови поне един от гласовете, които загуби след като Марио Шиваров и колегата му Марина Карапетян се отцепиха.