Каузата на Варна стана национална

Мисия Варна

27-09-2013, 17:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След 10 дни кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица ще бъде презентирана в Комитета по регионите

Кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2016 г. стана национална кауза по време на представянето на града в Брюксел. Това обяви Биляна Раева, представител на община Варна в Брюксел, която бе част от екипа, презентирал морската столица.

"Зад нас застанаха всички български евродепутати, това е втора подобна обединителна кауза – след офанзивата по въвеждането на кирилицата като официална азбука в ЕС", допълни тя.

"След 10 дни кандидатурата на Варна ще бъде презентирана и по време на инициативата "Отворени врати" в Комитета по регионите. Благодаря на екипа, който работи, оценяваме вашите усилия“, каза кметът на Варна Иван Портних.

Отлична оценка на младежите, представени от Мария Баджакова, Нора Стефанова и Мая Донева, даде и Лилия Христова, шеф на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт". "По време на изложбата в Европарламента, която премина при огромен интерес, младите хора от Варна показаха своите творчески възможности, креативно и модерно мислене", каза тя. "Продължаваме да търсим подкрепа – очакваме рамо от Националното сдружение на общините в Република България и Парламентарната асамблея на черноморското икономическо сътрудничество", допълни Лилия Христова.

Титлата "Европейска младежка столица" се присъжда от Европейския младежки форум от 2009 г. Досега такива са били Ротердам, Холандия (през 2009), Торино, Италия (през 2010), Антверпен, Белгия (през 2011), Брага, Португалия (през 2012). Словенският град Марибор е носител на отличието за тази година. Градът победител получава шанс да покаже своите културни и исторически ценности от гледна точка на проблемите и интересите на младежите, а самата подготовка на кандидатурата, както и провеждането на събития, са отлична възможност за партньорство между младежкия, гражданския сектор и държавните институции. В последния етап на конкурса Варна се бори за отличието с пет други града от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан. Победителят в конкурса ще бъде обявен в края на ноември.