Българските евродепутати застават зад кандидатурата на Варна за младежка столица

Мисия Варна

26-09-2013, 17:33

Снимка:

europe.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна се доказва като младежка столица на Европа в Брюксел днес

Кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2016 г. бе представена в Европейския парламент в Брюксел в сряда вечерта

Варна е един от фаворитите в надпреварата, съобщиха делегатите от екипа за кандидатурата.

Сред гостите бяха български и чужди евродепутати, постоянният представител на Република България към Европейския съюз посланик Димитър Цанчев, както и посланикът ни в Кралство Белгия и Люксембург Веселин Вълканов, Владимир Кисов - член на Комитета на регионите, представителят на град Варна в Брюксел Биляна Раева, както и служители в европейските институции и органи, които излъчват свои представители в журито на конкурса "Европейска младежка столица".

Събитието бе организирано от българския евродепутат Андрей Ковачев.

"Кандидатурата на Варна е добър повод да покажем, че всички заедно можем да се включим в подкрепа на такива инициативи", каза г-н Ковачев. Колегите му от всички политически групи заявиха, че застават зад инициативата на морската столица.

Конкурсът "Европейска младежка столица" и предимствата на Варна в надпреварата бяха представени от Мария Баджакова, Нора Стефанова и Мая Донева, част от екипа, който работи по проекта. Г-жа Лилия Христова, и.д. директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Варна, прочете приветствие от кмета на Варна г-н Иван Портних, в което той отправи благодарност към българските евродепутати за подкрепата на града и пожела успех на инициативата.

Голям интерес сред гостите предизвика изложбата, представяща творческата енергия на варненски младежи в сфери като графити и стрийт арт, роботика, репортажна творческа фотография, архитектура, еко дизайн, скейт арт космически проекти, видео арт, типография и литература.

Титлата "Европейска младежка столица" се присъжда от Европейския младежки форум от 2009 г. Досега такива са били Ротердам, Холандия (през 2009), Торино, Италия (през 2010), Антверпен, Белгия (през 2011), Брага, Португалия (през 2012). Словенският град Марибор е носител на отличието за тази година. Градът победител получава шанс да покаже своите културни и исторически ценности от гледна точка на проблемите и интересите на младежите, а самата подготовка на кандидатурата, както и провеждането на събития, са отлична възможност за партньорство между младежкия, гражданския сектор и държавните институции.

Изборът на Варна за Европейска младежка столица за 2016 г. ще повиши медийния и туристически интерес към морската ни столица, което ще има несъмнени икономически ползи за града и гражданите му, както и за България като цяло.

В последния етап на конкурса Варна се бори за отличието с пет други градове от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан. Победителят в конкурса ще бъде обявен в края на ноември. Цел на представянето на кандидатурата на Варна в Европейския парламент в Брюксел бе да бъде популяризиран града сред европейските институции и органи, които излъчват представители в журито на конкурса. Екипът на кандидатурата и представителите на община Варна се срещнаха с евродепутати, които работят в сферата на младежките политики, както и с представители на институциите, които участват в журито на конкурса.