Туристите в музеите във Варна се стопиха

Туризъм

26-09-2013, 09:08

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Най-голям е отливът от Археологическия музей, където се излага и най-голямата експозиция

Туристите, посетили варненските музеи през изминалия сезон, са с 26 500 по-малко в сравнение с миналогодишния, сочи статистиката на Регионалния исторически музей (РИМ) във Варна към края на август, пише регионалното издание на в. "Труд". 

Най-голям е отливът от Археологическия музей, където се излага и най-голямата експозиция. Той е посетен от 30 000 туристи, докато през лятото на 2012 г. бе разгледан от 50 000 гости. Това води до спад в приходите от билети, чиято цена е запазена. Парите от входна такса са с 88 000 лв. по-малко от миналия сезон, когато са били 377 000 лв. Близо 2/3 от посетителите са чужденци, като преобладават руските туристи, следвани от немските и представители на централноевропейските страни.

Анализът на РИМ показва сериозен спад на организираните туристически групи. Преобладават индивидуалните туристи и сформираните малки групи от посетители. Музеят има сключени договори с почти всички големи туроператорски фирми, но поради ниската заинтересованост не успяват да организарат големи групи.

Основният негативен фактор е драстичният спад на круизни кораби, които посещават Варна през тази година. Пасажерите са сред основните гости на Археологическия музей. През тази година посещение на Морската гара са заявили 13 плавателни съда, докато през миналата бяха 18.

При това тази година корабите са и по-малки и това също намалява бройката на туристите. "Поради затрудненото корабоплаване по Дунав през тази година нямахме посетители от групите, превозвани по круизи", обяснява директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов. Според него голямо влияние за намаляването на броя на туристите в музейните зали оказва системата олинклузив, която задържа гостите по хотелските комплекси. От друга страна родните хотели се пълнят с гости, които се интересуват повече от нощния живот, отколкото от културния туризъм.

Етнографският музей и Музеят на Възраждането пък са трудно достъпни заради лошата инфраструктура и туроператорите предпочитат да не ги предлагат.
На фона на всеобщия посетителски спад Аладжа манастир почти запазва същите нива от миналото лято, като е посетен от 31 000 туристи.

Според проф. Плетньов ръководството на музея няма лостове за влияние на отлива на посетители, защото експозииците са сред най-добрите в страната и постоянно се разширяват. За съжаление прогнозите са, че спадът на посещенията на пасажерски кораби във Варна ще се засили след отварянето на новата морска гара в Бургас, която ще бъде предпочетена дестинация от големите круизни компании.