Почетният гражданин Тодор Тодоров – Лудия, който върши работа!

Спорт

25-09-2013, 17:37

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Ивайло Петров

Всичко от Автора

Продължаваме нашите анализи за скандалите на церемонията по случай 100 години ССК „Черно море“ и най-вече за новоизлюпените почетни граждани на Варна. След като Ви запознахме какви ги е вършил Симеон Варчев, сега е ред на Тодор Тодоров-Физкултурника.

Елитът на спорта в града продължава да е потресен от сензационното решение на ОбС да направи треньора по спортна гимнастика Тодор Тодоров почетен гражданин на Варна. „От всички удостоени спортни хора с тази титла, той е човека, който най-малко я заслужава. Още по-обидно е, че никой в бранша не го взема насериозно, тъй като поведението му е като на шут“, категорични са спортни естети.

Тошко е открит в училище в края на 60-те от треньора Пазарски. Завършва спортното, но като състезател е известен с това, че гледа отблизо успехите на съотборниците си. Най-голямото му постижение си остава бронзов медал от държавно при юношите. Едва успява да покрие кандидатмайсторска норма, а при мъжете не се утвърждава, защото не е в състояние да подготви задължителната волна програма. Това основно условие е поставено от Международната федерация. Усетил, че не става за активния спорт, Тошко се ориентира към треньорската професия, след като завършва ВИФ „Георги Димитров“. Там вече започва да плува в свои води, благодарение на уникалните си способности да слугува, лицемерничи и угажда на силните на деня. След като започва да коли и беси в „Черноморски юнак“, той посочва вратата на кадърните треньори, за да може младите да го гледат в очите и да му са верни. Затова си тръгват имена като Румен Петков и Бахарски, а Бойко Боев емигрира в САЩ. Научил пък какви ги върши Тодоров, Димитър Тасков променя плановете си да се завърне във Варна и да работи за местната спортна гимнастика и остава зад граница.
Преди 7-8 години по мистериозен начин е запалена една част от залата за гимнастика, като мълвите в града са, че е заради Тодоров. Последният възстановява фасадата и прави коктейл с първите хора на града и медиите, пред които гордо показва плоча с имената на тези, които са върнали приятния облик на обекта. Сами се досещате че и той и е сред хората, чието име е увековечено.

Фактите сочат, че единственият възпитаник на Тодоров с международни успехи е Иван Иванов. А това, че си преписваше заслуги за Йордан Йовчев, е измамата на този век в спортна Варна. Йовчев тренираше край морето, единствено когато е на лагер с нацоналния отбор. Но Тодоров убеди Павлин Николов да уредят национала на заплата към „Черноморски юнак“, тъй като впоследствие всеки медал на Данчо от световно, европейско и олимпиада щеше да носи дивиденти за клуба – тлъсти премии от Министерството на спорта.

Всъщност що за човек е Тодор Тодоров, най-добре се разбира от думите на бившия шеф на федерацията по спортна гимнастика Никола Проданов. Когато бил попитан от родно величие в този спорт, правил ли е психопрегледи на Тошко, Проданов отсякъл: „Абе те сега лудите вършат работа.“

На тържеството в „Конгресна“ пък, на което Тодор бе коронясан като почетен гражданин, се говореше, че е роднина на популярна народна певица, която го бута в живота. Други пък припомниха, че е сменил няколко партии, защото винаги подкрепя тези, които са на власт. Предпоследната бе СДС, а последната засега – ГЕРБ. Във Варна вече тръгнаха залози коя ще е следващата?