Стартира кампания за антикариес на детските зъби

Мисия Варна

25-09-2013, 13:14

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Силантът е покритие, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност

До края на месец ноември е в ход програма за силанизация на първите постоянни кътници при децата на възраст от 6 до 8 години, финансирана от Министерството на здравеопазването, съобщи регионалният координатор за Варна д-р Борислав Даковски.
Това е ефективен и безболезен вариант за предпазване от кариес. Силантът е покритие, което запечатва дълбоки участъци по зъбната повърхност. То е на основата на фотополимеризираща пластмаса, която здраво се свързва със зъбната структура. Постоянните зъби, още с поникването си, са предразположени към кариеси поради по-малкото си съдържание на минерални вещества. Освен това по дъвкателните повърхности може да има дълбоки ямки и цепнатини, в които се задържа храна, а това повишава риска от кариес, обясни д-р Даковски. Силанизирането се препоръчва, за да възпрепятства задържането на храна и предотвратява възникването на кариес.
 
Пробивайки, зъбът все още не е достигнал нивото на минерално съдържание, което да му осигурява добра устойчивост към киселинна зависимост от начин на хранене, хигиена, боледуване, зъбна профилактика и т.н. Зъбът е най-уязвим към кариес в първите няколко години, непосредствено след пробива. За извършване на тази процедура се обърнете към стоматолог, когато започват да повикват първите постоянни кътници на детето ви. Силанизацията може да се извърши от повечето стоматолози стига да имат нужната техника, съветва д-р Даковски. Зъбните уплътнители все още са недостатъчно разпространени, въпреки своите предимства. Правилно поставяне на дентални силанти са 100% ефективни за предотвратяване на кариес.