Обявиха обществена поръчка за зеления регистър на общината

Мисия Варна

25-09-2013, 10:27

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Ще се изготвят програми за озеленяване и ще се правят задания за устройствено проектиране

Община Варна обяви обществена поръчка за заснемане на растителността в кварталите, междублоковите пространства и комплексите от затворен тип, както и за описване на зеленината в градските паркове и курортите. Тези дейности представляват трети и четвърти етап от изготвянето на публичния регистър на зелените площи, който е предизборно обещание към варненци на кмета Иван Портних. Описът ще включва озеленените пространства, декоративните дървета и дърветата с историческо значение, съобщиха от пресцентъра на общината.
 
Заданието за изготвянето на регистъра е направено през 2011 година от Варненския свободен университет. В него се предвижда документът за зелените площи да се реализира на седем етапа. Вече са изпълнени първите два. До този момент е събрана документацията за направените през годините изследвания, осигурени са кадастрални карти, описано е уличното озеленяване, заснета е растителността в кварталните градинки и районните паркове. 
Обществената поръчка за третия и четвъртия етап от изготвянето на регистъра на зелените площи е на стойност 55 000 лева.Подробности могат да се видят на сайта на общината. Последните три етапа ще се осъществят след 2015 година. Те предвиждат описване на растителността в извънградските и крайградските паркове, земеделските и горските площи, както и в промишлените зони. На финалния етап данните ще бъдат обобщени и зеленият регистър ще бъде окончателно готов. Чрез него ще се осъществяват текущо наблюдение, контрол и мониторинг на състоянието на зеленината в морската столица. На базата на регистъра ще се изготвят програми за озеленяване и ще се правят задания за устройствено проектиране.