300 бездомни българи обикалят улиците на Хамбург

Мисия Варна

24-09-2013, 15:58

Снимка:

© Община Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варна и Хамбург обсъждат опита си в социалната и превантивна политика

В момента в Хамбург има 300 бездомни българи, които са емигрирали, за да търсят работа в Германия. Градските власти обмислят да създадат приюти за бездомните емигранти, организират им безплатни езикови курсове, и осигуряват защитата на трудовите им права. Това разказа проф. Герд Имаер - генерален почетен консул на България в Хамбург. Дипломатът е в състава на делегация от германски експерти, която в продължение на няколко дни ще дискутира заедно с варненските си колеги от община Варна развитието на социалните дейности и превенциите в двата пристанищни града. 

Германците бяха посрещнати от варненския кмет Иван Портних. Той подчерта значението на работната среща за представянето на добрите практики и обмяната на опит, което ще даде възможност на община Варна да бъде по-ефективна в превантивната работа и социалните услуги.

Проф. Герд Имаер, който от 20 години защитава интересите на България и Варна в германския град, припомни многобройните съвместни инициативи в областите на противопожарната безопасност, културата и социалните дейности, осъществени през последните десет години, откакто е подписан меморандумът за сътрудничество между морската столица и хамбургския район Аймсбютел.

Целта на сегашното посещение е германците да се запознаят със социалните услуги, предоставяни у нас, за да могат по-успешно да посрещнат емигрантите от нашата страна."Задачата ни е да се опознаем, да насърчаваме сътрудничеството между двете страни, за да преодолеем трудностите", обобщи проф. Имаер.

Социалните експерти от Хамбург пожелаха да се запознаят с икономическата и социалната ситуация у нас, заради факта, че от началото на следващата година българите ще получат свободен достъп до пазара на труда в Германия. По време на дискусията заместник-кметът на Варна д-р Лидия Маринова представи системата от социални услуги, които се предлагат във Варна. Около 70 % от тях се осигуряват от неправителствени организации, чиято дейност се финансира от държавата и общината. В рамките на форума беше обсъдена и общинската превантивна политика в областта на рисковото поведение на младите хора.