Варна се доказва като младежка столица на Европа в Брюксел днес

Мисия Варна

24-09-2013, 15:00

Снимка:

Пресцентър Община Варна

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Изложба под надслов „Free Flow Youth" откриха днес в Европейския парламент делегати от Варна

Мисията им е да представят Варна като кандидат за младежка столица на Европа през 2016 г. Изложбата показва предимствата на града в надпреварата и разкрива креативната младежка енергия на морската столица в сфери като роботика, архитектура, еко дизайн, космически проекти, графити и стрийт арт, скейт арт, репортажна творческа фотография, видео арт, типография и литература.

„Интересът е много голям“, похвалиха се участниците в делегацията, водена от Лилия Христова, временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в общината, Йордан Дянков – главен експерт в отдел „Младежки дейности и спорт“, Мария Баджакова, Нора Стефанова и Мая Донева от организационния комитет, който работи по кандидатурата на града.

Те бяха посрещната от Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия и евродепутат от ГЕРБ, и Биляна Раева, представител на община Варна в Брюксел. Инициативата за презентацията на морската столица стана факт, благодарение на усилията на община Варна и евродепутата д-р Андрей Ковачев. Събитията продължават и утре.

Европейска младежка столица е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г. До момента Евростолици на младежта са били Ротердам, Холандия (2009), Торино, Италия (2010), Антверпен, Белгия (2011), Брага, Португалия (2012) и Марибор, Словения (2013). Титлата дава шанс на града победител да покаже своите културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед. Европейската младежка столица присъства във всички европейски и национални медии, което повишава популярността на града като туристическа дестинация и носи икономически ползи на жителите му и за региона.

В последния етап на конкурса Варна се бори за отличието с пет други града от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан. Представянето на кандидатурата на Варна в Европейския парламент в Брюксел има за цел да популяризира града сред европейските институции и органи, които излъчват представители в журито на конкурса. Официалните резултати ще бъдат обявени в края на ноември 2013 г.