Паметник на Кирил и Методий и техните ученици издигат във Варна

Мисия Варна

24-09-2013, 14:10

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Един от възможните варианти за място на паметника е площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Катедралния храм

Във Варна да бъде издигнат паметник на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици – Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий предложи отец Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветен център при храм „Св. Архангел Михаил“ в морската столица.

Идеята му подкрепиха кметът на Варна Иван Портних и проф. Валерий Алексеев, президент на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” на среща в Община Варна днес.

„Варна заслужава да стане духовен център на славянската култура и писменост – и заради историческите факти, и заради богатия културен живот в града. Първа стъпка за това - в контекста и на кандидатурата ни за културна столица на Европа през 2019 г., може да бъде създаването на този монумент“, каза отец Василий Шаган. Според него един от възможните варианти за място на паметника е площад „Св. Св. Кирил и Методий“ пред Катедралния храм „Св. Успение Богородично“.

„Напълно обосновано Варна може да има претенция да стане притегателен център на славянската култура и ние сме готови да се включим в инициативата за изграждане на постамент, посветен на светите братя и техните ученици“, каза проф. Алексеев.

Подкрепа на инициативата даде и кметът Иван Портних. „Уверен съм, че интерес към реализиране на тази идея ще има, вярвам, че ще получим обществена подкрепа от варненци“, каза той.

По време на срещата проф. Валерий Алексиев запозна варненския кмет с проектите, по които работи фондация „Единство на православните народи“. Една от обсъдените идеи беше и откриването на руско училище в морската столица, тъй като постоянно живеещите руснаци в нея са над 10 000.