Брюксел вече ще ни дава пари само срещу реформи

Парите

24-09-2013, 08:36

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Нито един евроцент за следващите 7 години не е сигурен

През следващите седем години Брюксел ще отпуска на България средства срещу реформи, предаде Нова телевизия.Очаква се страната ни да получи най-много пари за транспорта, околната среда и конкурентоспособността на икономиката.Средствата обаче ще се усвоят единствено при постигнат напредък в отделните сектори.

Реално нито един евроцент, отпускан от Брюксел за следващите седем години, не е сигурен. В началото на 2017 г. Еврокомисията ще направи преглед на постигнатото от страните-членки в отделните сектори. При липса на реформи парите ще бъдат спирани, а усвоените до този момент средства - ще трябва да бъдат върнати.

Пари ще бъдат отпускани срещу реформи, тоест, Европейската комисия си запазва правото да коментира и да не се съгласява, когато има действия на страните-членки, които биха влезли в противоречие с първоначално изложените намерения за реформи", обясни Огнян Златев, представител на Европейската комисия в България.

Формално предварително предвидените средства могат да бъдат коригирани, тъй като бюджетът на ЕС за новия период все още не е приет, но най-вероятно страната ни ще се бори за 14 милиарда евро.

Разбира се, че публичните инвестиции са много важни и създават работни места, но самата философия на новия програмен период е насочена към бизнеса, към тези, които създават работни места, за да имаме и растеж", коментира вицепремиерът Зинаида Златанова.Усилията ще бъдат насочени към директна подкрепа за българския бизнес.

Недостатъчно са към момента усвоените средства - съществува рискът да ускорим темпото, но за сметка на ефективността", твърди Камен Колев от Българската стопанска камара.Увеличават се парите за пазара на труда, както и за образование и наука.

Вицепремиерът Златанова определи еврофондовете като „упражнение по тимбилдинг за българските институции".