Общинар - готов за "Гинес", още е на работа след 25 жалби срещу него

Чуждестранните командировки на Пасев стигнали до Олимпиадата в Китай

Дългогодишният служител на община Варна Петър Пасев може да постави рекорд в книгата на "Гинес" по най-много подадени жалби срещу него. След общо 25 оплакванията срещу бившия шеф на "Спортни имоти" и настоящ началник на общинските почивни бази, той все още е част от местната администрация. 

Това разказа пред Varnautre.bg Николай Цветков. Според данните, получени по Закона за достъп до обществената информация, през годините срещу Пасев са били подадени 13 жалби, 2 сигнала по електронна поща, 4 писма, 1 искане, 2 докладни записки, 1 сигнална записка и 1 изложение. 

Според общинската дирекция "Младежки дейности и спорт", която към момента на отговора е била оглавявана все още от Калина Попстефанова, по всички жалби, сигнали и докладни са били извършени проверки и са водени разговори с Пасев. 

Сигнали срещу поведението на скандалния общинар е подавал кой ли не. В една от жалбите заслужил треньор на България разказва как Пасев отговорил, след като му била потърсена сметка за действията и поведението му. "....докато оня на втория етаж е там, ще ме търпите...", казал общинският началник, визирайки благодетеля си екс кмета Кирил Йорданов. 

"Само за период от една година - 2009-2010 г, общината е платила десет чуждестранни командировки на Пасев. Единият път ходи и до Китай за Олимпиадата", разказа още Николай Цветков. В отговора, който той е получил след официално запитване за воаяжите на Пасев, обаче е посочено, че целите на командировките на общинския началник били във връзка с изграждане, ремонти, оборудване и организация на работата на общинските спортни имоти. 

През октомври 2012 година Петър Пасев сам се оттегли от шефското място в общинското предприятие, малко след като варненски спортни клубове поискаха "главата му" и се жалваха директно на тогавашния премиер Бойко Борисов. Обвиненията бяха за системни закононарушения и фактическа злоупотреба с власт. 

Два месеца по-късно се оказа, че Пасев е назначен за шеф на общинските почивни бази. По негови думи, защото и те се нуждаели от ремонт и мениджмънт, а и работата била по-спокойна и с не толкова напрежение.