Меркел триумфира на вота

Новините

23-09-2013, 08:13

Снимка:

ЕПА/БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Парламентарни избори в Германия

В новия Бундестаг, който ще има 630 депутати, Ангела Меркел ще разполага с 311 мандата

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели изборите в Германия. Меркел е с исторически триумф на вота след като успя да преведе страната през най-тежката криза от Световната депресия и да спечели трети поред избори, коментира "Шпигел".

Партията на Ангела Меркел получава 41,5% по пропорционалната система и 45,3% от мажоритарните райони. Социалдемократите са втори с 25,7%, след тях се нареждат Левите с 8,6% и зелените с 8,4%. Под бариерата от 5% остават коалиционните партньори на Меркел - либералите с 4,8% и антиевропейската партия Алтернатива за Германия - 4,7%.

В новия Бундестаг, който ще има 630 депутати, Ангела Меркел ще разполага с 311 мандата, социалдемократите -192, Левите - (64) и Зелените - (63), обобщава в. "Ди Велт".

Час и половина след затварянето на изборните бюра телевизия ZDF допълнително заплете интригата, съобщавайки, че на базата на свои проучвания партията на Меркел може да има абсолютно мнозинство в бундестага с 304 от 606 места. Данните бяха потвърдени и от ARD.

Други предварителните изчисления сочеха, че Меркел ще разполата с 298 депутати, Социалдемократите със 184, Левите - 59 и Зелените с 57.

Лидерът на социалдемократите Зигмар Габриел призна поражението си. Това е вторият най-лош резултат за партията за последните години. Кандидатът на социалдемократите за канцлер Пеер Щайнбрюк обаче отказа да сглобява тройна коалиция със зелените и наследниците на комунистическата партия от ГДР - Левите. Топката е в полета на Ангела Меркел, заяви Пеер Щайнбрюк.

Минути след обявяването на края на изборния ден Меркел благодари на сънародниците си за доверието.Канцлерът не пропусна и своите колеги, както и мъжа си Йоахим Зауер за подкрепата по време на кампанията за бундестаг. "Аз искам да благодаря своя мъж, който ме подкрепя и на когато му се наложи много да преживее", каза канцлерът.

"Това е супер резултат, аз искам най-напред на благодаря на избирателите", заяви още канцлерът в своя реч в берлинската щаб квартира на ХДС под гръмките аплодисменти на своите съпартийнци. Тя не пропусна да отбележи, че партията самоотвержено се е сражавала и победила.

Със спечелените 42% от гласовете това е най-доброто представяне на управляващата партия от 1990 г., отбелязва Ройтерс. Ударът за либералите от Свободните демократи, които са коалиционен партньор в сегашния кабинет на Меркел, са на път да останат за първи път извън парламента от 1949 г.

Пиратската партия събира едва 2,5 на сто от гласовете, отбелязва Би Би Си.Анализатори очакват все пак да се стигне до голяма коалиция, която управлява между 2005 и 2009 г. Залог за новия кабинет могат да станат леви договорки за вдигане на минималното заплащане, така и за увеличаване на данъците на богаташите. / News.bg