Младежи от Варна окупират Брюксел

Мисия Варна

21-09-2013, 22:59

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варна сред финалистите за Европейска младежка столица

В Европейския парламент ще бъде представена кандидатурата ни за Европейска младежка столица през 2016 г.

Сряда, 25 септември, е денят на Варна в Европейския парламент. Целият ден е посветен на представянето на града ни като основен претендент за Европейска младежка столица през 2016 г.

Победителят в конкурса ще бъде обявен в края на ноември 2013 г. Един европейски град ще бъде отличен за възможности, които предлага на своите млади граждани и гости.

Варна е на финала в надпреварата. В подкрепа на кандидатурата на морската ни столица евродепутатът Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия, организира представяне на града в Европейския парламент в Брюксел.

Под наслов "Varna - European Youth Capital 2016 - Young People Stand Up For Young People" ще бъдат представени предимствата на града в надпреварата, а изложбата "Free Flow Youth" ще разкрие креативната младежка енергия на града в сфери като роботика, архитектура, еко дизайн, космически проекти, графити и стрийт арт, скейт арт, репортажна творческа фотография, видео арт, типография и литература. Партньори в организацията на събитието са екипът на кандидатурата и Община Варна, които ще представят града.

Европейска младежка столица е инициатива на Европейския младежки форум, която стартира през 2009 г. До момента Евростолици на младежта са били Ротердам, Холандия (през 2009), Торино, Италия (през 2010), Антверпен, Белгия (през 2011), Брага, Португалия (през 2012) и Марибор, Словения (през 2013). Титлата дава шанс на града победител да покаже своите културни и исторически ценности през призмата на младежкия поглед. Европейската младежка столица присъства във всички европейски и национални медии, което повишава популярността на града като туристическа дестинация и носи икономически ползи на жителите му и за региона.

В последния етап на конкурса Варна се бори за отличието с пет други града от Ирландия, Испания, Литва и Азербайджан. Представянето на кандидатурата на Варна в Европейския парламент в Брюксел има за цел да популяризира града сред европейските институции и органи, които излъчват представители в журито на конкурса.

Представянето на Варна в Европейския парламент в Брюксел е в сряда, 25 септември, от 18.30 ч., в зала 6Q1 и пространството пред нея. Преди това - 12.30 часа варненските младежи имат среща за подкрепа с всички евродепутати от България.