Кметът разпореди проверка на социален център

Животът

21-09-2013, 22:35

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Сигналът за нарушения в Центъра за обществена подкрепа е подаден от граждански организации

Проверка по сигнал на граждани разпореди кметът Иван Портних в Центъра за обществена подкрепа във Варна. В петък от "Обединени Варненци за Варна" входирали искане до кмета за извършване на незабавна проверка на финансовите документи и случващото се в центъра. В нея трябва да участват и представители на неправителствени организации.

В сдружението, създадено от група протестиращи през февруари варненци, постъпили сигнали за нарушения, злоупотреби и насилие над деца.
Центърът за обществена подкрепа е НПО, което с помощта на държавно и общинско субсидиране предоставя услуги, свързани с превенцията на изоставянето, превенцията на насилието и работата с деца със специални нужди (реинтеграция на деца от специализирани институции и превенция на отлконяващото се поведение). ЦОП работи с деца и семейства, насочени от Отдела за закрила на детето.
Сигналите, според Обединени варенци за Варна, включват злоупотреби от страна на неговата управителка Румяна Йорданова, която е обвинена и в налагане на системен психически тормоз над служителите на центъра.

Сигналите включват още счетоводни нарушения, документи за върнати неусвоени средства в размер на 80 000 лева от делегирания бюджет и информация за злоупотреби с дарена техника, която или се подменяла със стара или изобщо не стигала до центъра.

Представителите на неправителствени организации съобщават също, че са получили сигнал за ударен шамар на дете, което е в пълно противоречие с целите на ЦОП-Варна: да предоставя услуги, свързани с превенцията на изоставянето и насилието над малолетни, както и работата с деца със специални нужди.