Интеграцията на хора с увреждания - само на хартия

Животът

20-09-2013, 18:14

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Равен старт за хора с увреждания

ВИДЕО: Социално предприятие "Равен старт" намира работа за хора с увреждания

Социалното предприятие "Равен старт" създава работа за младежи с увреждания, като организира работата по начин, съобразен с техните възможности. Засега предприятието има две звена: "Озеленяване” - за млади хора с ментални затруднения и "Компютърни услуги" - за млади хора с физически или зрителни затруднения. 

Николина Жекова е една от първите, която е станала част от социалното предприятие. Тя е с детска церебрална парализа, но учи в масово училище, след това завършва и университет - специалност "Ландшафтен дизайн". Освен бакалавърска, Николина и има и степен за магистър. Когато обаче идва време да си потърси работа, в Бюрото по труда й обясняват, че не е подходящ кандидат, заради заболяването си. "Уж говорим за интеграция на хората с увреждания, а тя се оказва само на хартия", коментира Николина. Чрез "Равен старт", тя е успяла да работи по специалността си срещу заплащане. 

Как работи Социалното предприятие

За всеки младеж с увреждане се прави детайлна оценка на индивидуалните възможности и спрямо тях се планира работа, в която младежът може да бъде включен и да се справя. В процеса на работа младежите следват задачите, поставени от специалист-технолог и са постоянно подкрепяни и контролирани от социален работник. Обикновено с двама или трима младежи е ангажиран един трудов асистент.

Социални предприятия във Варна има твърде малко, а необходимостта е голяма. Те са форма на подкрепена заетост, съобразена с особеностите на младите хора с ментални затруднения или увреждания, разказа Диана Настева. 

"Равен старт" е създадено в края на 2012 г., като първо подготвят младежите да се справят в работна среда. По-късно дейностите се разгръщат по проект на сдружение "Радост", с минимално финансиране от Обществен дарителски фонд "За Варна”.

Така в началото на 2013 г. е на лице група младежи със затруднения, готови да започнат работа, като са уговорени и клиенти и партньори. Но основно предизвикателство пред Социалното предприятие е осигуряването на възнаграждения едновременно за младежите със затруднения и за трудовите им асистенти. 

Успяват да го направят за трима озеленители и един трудов асистент. Възнагражденията на озеленителите се поемат за 6 месеца от Агенция по заетостта – по мерки по Закона за насърчаване на заетостта, с активното участие на Бюро по труда - Варна. Възнаграждението на социалния работник е било осигурено по Програма "Ново начало  и със собствени средства на Сдружение "Радост".

Така тримата младежи с увреждания са били назначени на трудов договор от април тази година. Магдалена – на 20 г., завършила средно обазование с базови умения в "Озеленяване и градинарство", Николина – на 24 г. – с висше образование "Ландшафтен дизайн" и Дениз – на 55 г. – всички с намалена трудоспособност.

Вече пет месеца те работят в поддръжката на зелени площи и градинки. Всеки ден те са пряко ангажирани с конкретна дейност - работят на трудов договор с адекватно заплащане.

Пред Социалното предприятие в момента стои задачата да бъде продължена трудовата заетост на желаещите да работят.

Първите обекти, на които служителите на Социалното предприятие можаха да се докажат, са паркът в район "Владиславово", градинките на ЦДГ "Крилатко", ОУ "Св. Иван Рилски" и др. Партньори на Социалното предприятие са още Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов" – Варна. В подпомагането на дейността на Социалното предприятие активно се включват специалистите от фирмата за озеленяване "Ерика".