Море и култура ще привличат иракски туристи във Варна

Туризъм

20-09-2013, 17:53

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Посланикът препоръчва дестинацията, бил тук преди 38 години

Как Варна да привлече иракските туристи, защо те почиват в Истанбул, а не знаят за българскот Черноморие, какво е интересно за тях у нас. Това бяха част от въпросите, които обсъдиха днес кметът Иван Портних и посланикът на арабската държава Н. Пр. Асад Ясен Ал Самараие. Дипломатът е избрал да започне от морската столица опознавателната си обиколка на България. Не скри и причината за това: преди 38 години е бил във Варна като турист, заедно със своите родители. Освен това, според него, Варна е подходящ град, от който да започне възстановяването на културните, туристическите и икономическите отношения между България и Ирак.

Н. Пр. Асад Ясен Ал Самараие беше категоричен, че Варна може да бъде привлекателна дестинация за иракските туристи със своите природни дадености и културно историческо наследство.

На срещата бяха коментирани възможностите за побратимяване на морската столица с град от Ирак. Иван Портних заяви, че Варна е готова да посрещне делегация от иракски предприемачи, за да се обсъдят възможностите за бъдещо икономическо сътрудничество. На срещата бяха дискутирани и стъпките, които е предприела иракската държава за договаряне на визови облекчения за туристите и предприемачите от двете страни. „Имаме много общи неща в начина на общуване, които са добра основа за бъдещо сътрудничество”, заяви в заключение гостът.