Портних иска зам.-кмет по културата

Мисия Варна

20-09-2013, 11:06

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Обществен съвет обсъжда Варна-европейска столица на културата

Кандидатурата на община Варна за Европейска столица на културата през 2019 година беше основна тема на първото заседание на обществения съвет по култура, свикан от кмета на морската столица Иван Портних, съобщиха от общината. Консултативният орган е отворен и в него могат да се включват перманентно експерти с отношение и визия за развитието на културния живот във Варна.

По време на разговорите стана ясно, че апликационната  форма, с която Варна кандидатства за престижната номинация, ще бъде подадена на 18-ти октомври. Да бъде изградена стратегия за рекламна кампания, свързана с кандидатурата, както и да започне работа по цялостна концепция за развитието на културата на Варна – това бяха две от основните задачи, около които се обединиха участниците в обществения съвет. Предстои всеки от тях да предложи идеи, които ще бъдат обобщени по време на следващото заседание през октомври. Тогава ще бъдат създадени и тематични работни групи. Припомнени бяха думите на сър Робърт Скот, международен консултант на проекта, че при кандидатстването на всеки град най-важна е енергията на гражданите, техният ентусиазъм и желание им да спечелят.

„Община Варна трябва да има заместник-кмет по културата, вие сте хората, които най-добре познавате гилдията, затова ще разчитам на ваши предложения. Вярвам, че номинацията, около която се обедините, ще  бъде на човек с авторитет и ясна визия за развитието на културния живот на града“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че експертите от обществения съвет ще имат думата и при разпределението на средствата в бюджета за култура.