„Икономист": Могат ли протестите да променят България?

Животът

20-09-2013, 10:11

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

След задушното лято България я очаква гореща есен

Могат ли протестите да променят България? Могат ли те да родят гражданско общество? Демонстрантите се стопиха след лятната ваканция, което би могло да е затишие или начало на нещо по-постоянно... Това са основните констатации, които се разглеждат от влиятелното списание „Икономист в статията за България - „Раждането на едно гражданско общество". Анализът трябва да излезе в броя от 21 септември, когато се навършват 100 дни от началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Икономист" припомня, че назначаването на 33-годишният противоречив медиен магнат Делян Пеевски за шеф на ДАНС е отприщило недоволството, а Пеевски е станал нарицателно за всичко сгрешено в българската политика. Депутатът от ДПС е станал лице на олигархията и симбиозата между политика, медии и бизнес. Медийната групировка на Пеевски се слави с подкрепата за всеки на власт, но това не й пречи лесно да се съюзява с други, благодарение на подкрепата на Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.

Оставката на кабинета, каквото е най-настойчивото искане на протестиращите, няма да промени много, понеже анкетите сочат, че новите избори няма да доведат до много по-различни резултати от предишните, отбелязва министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според него България е функционираща демокрация и не се управлява от олигархията. Протестите ще стихнат, когато хората се убедят, че реформите на правителството носят промяна, прогнозира вътрешният министър.

Силната мрежа от олигарси е основната причина България още да не е истинска европейска демокрация. Протестите са шанс за промяна и 2013 година е годината на гражданското общество в България. На тези позиции е пък президентът Росен Плевнелиев. По тази причина държавният глава е в конфликт с правителството, очертава основните линии на противостояние „Икономист".

Посланиците на Германия и Франция в нарочно писмо пък предупредиха, че олигархичния модел не е съвместим с членството в ЕС.

Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии в София смята, че правителството трябва да подаде оставката. Липсата на оставка създава опасен морален прецедент, че на вас може да ви се размине всичко.

Докато оптимистите смятат, че протестите са родили нов климат в политиката, който не търпи клиентелизма, а песимистите прогнозират, че България ще остане корумпирана и най-бедна в ЕС - обществото ще е разделено. В същото време младите ще продължат да бягат в чужбина.

„Икономист" не пропуска да прогнозира, че след задушното лято, България я очаква гореща есен./News.bg/