Варна удължава сезона с туристи 55+

130 милиона богати пенсионери се оказват най-големият сегмент в туризма

Варна ще получи възможност да участва в трансграничен проект, чрез който да доведе летовници в неактивния сезон.

В европейски проект, който да подпомага пристигането на големи групи туристи на възраст над 55 години, става партньор община Варна. Такова решение взеха градски депутати на днешната сесия на Общинския съвет. Аргументация на предложението преди гласуването направи собственикът на туроператорска фирма Велико Горанов, която е и един от останалите партньори.

"В проекта се включват освен Община Варна и местната фирма, още Полша, Литва, Родос и Албания", обясни Горанов. По думите му целта на програмата е чуждите пенсионери да идват у нас извън активния летен сезон.

Целият проект е на стойност 1 млрд. евро, като конкретно Община Варна заедно със своите партньори ще може да се вълзполва в рамките на 340 хиляди евро. С парите ще се дотират туристически пакети за възрастни туристи от пазари, които не са популярни за България, каквато е Албания, например.
"Проектът е пилотен и е по примера на испанското правителство, което чрез финансиране на пакети за сегмента "55+" в голяма степен успява да се пребори с кризата", даде пример Горанов.
Пенсионерите са най-голямата група туристи в Европа, която наброява 130 милиона. Голяма част от тях са със стабилни доходи и всяко евро, което държава или община похарчи, за да ги доведе, се удвоява. При добро стечение на обстоятелствата, през ноември ще стане ясно дали проектът е спечелен и съответно през януари Варна може да посрещне първите богати пенсионери, пристигнали с дотирани пакети.