Земеделец излъга, за да получи пари от еврофондовете, глобиха го

Крими

18-09-2013, 09:28

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Варненските магистрати работят по 23 дела за злоупотреба с европари

Глоба от 1000 лв. е отнесъл стопанин, който е подал неверни сведения, за да получи евросредства от фондовете, каза Радослав Лазаров, зам.-окръжен прокурор и говорител на Окръжна прокуратура пред Дарик Варна. Осъдителният акт за административното нарушение е постановен след подаден сигнал от Държавен фонд „Земеделие”.

Общо по 23 дела за злоупотреби със средства от еврофондовете се работи в районна и окръжна прокуратура Варна през първите 6 месеца на тази година, сочи доклад за работата на Окръжна прокуратура-Варна през първата половина на 2013-а. Три от делата се наблюдават от районните и 20 - от окръжните магистрати. Три от делата са били образувани през тази година.

Масовата практика да се представят неверни сведения, за да се получат евросредства от фондовете е причина повече от половината наблюдавани дела да са образувани по член 248а, алинея 2 от Наказателния кодекс, чийто състав предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 5000 лева.

Сигналите са подавани главно от Държавен фонд „Земеделие", а един и от Върховна касационна прокуратура. Той е подаден там от Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. В наблюдаваните производства не са посочени размери на евентуалните щети за фондовете.