Как да учим и помним по-лесно?

Животът

18-09-2013, 07:15

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Направете си в началото мисловна карта

Искало ли ви се е някога да имате умението да научавате и запомняте голямо количество информация по лесен, бърз и забавен начин?
Ако отговорът е ДА, сега е моментът да ви запозная с един много интересен начин за възпроизвеждане на нови знания, подходящ за ученици, студенти и въобще любознателни хора на всяка възраст, пише Еdna.bg. 

Методът, се нарича мисловна карта. Схемата е позната и прилагана от древни времена, когато са били разработвани средства за мозъчна атака върху концепции и трудове на Аристотел.

Семантичната мрежа е утвърдена напълно в края на 60-те години на XX век от специалиста по визуално мислене Тони Бюзан, който държи и авторските й права.

Методът залага на запомнянето посредством визуализация и систематично представяне на материята, която искате да научите.

Как да си направим сами мисловна карта? – Много лесно!

В центъра на лист хартия запишете и оградете главната тема, онова, което обобщава нейните подразделения. Направете разклонения – те са думите, които поясняват основната теза. След като вече сте създали “клоните”, може да започнете да ги допълвате. Всичко това зависи от типа и обема информация, която искате да илюстрирате на мисловната карта.

Ще се убедите, че този похват е изключително полезен и ефективен. По нищо не би могъл да бъде различен от онези “груби бележки”, които си водим, записвайки нещо набързо, освен с това, че е по-пригледен и синтезиран.

Невероятното на тази организация на мислите, е че Вие и само Вие сте автори на нейното съдържание. Единственото необходимо е да се придържате към основните правила за мисловно ядро в средата и неговите разклонения и подразклонения. Всичко останало е въпрос на въображение.

Абсолютно всякаква информация би могла да бъде интерпретирана чрез способа – лекция, семинар, книга, учебник, психопортрет, дори CV.
Диаграмата на мисловната карта е всепризнат по цял свят метод – дори има разработен софтуер, който автоматично да ви изготви такава по зададена предварително информация.

Доказано е, че чрез техниката успеваемостта при правилно и бързо усвояване на знания е много по-висока.

Следващият път когато Вие, вашето дете или близък имат проблем с ученето, не се колебайте да им предложите този похват. Дори и да не вярвате, ще се изумите колко лесно се запаметяват важните акценти. Гарантирано!