Телефонните измамници с нов сценарий

Крими

17-09-2013, 15:25

Снимка:

© МВР

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Полицаите издирват мъж, който е станал жертва на измамата

Нов вид телефонна измама разкриха служителите на Първо РУП – Варна. Крадците са станали още по-хитри и са измисли друг сценарий. Въпреки това полицаите успели да разкрият схемата и задържали жена, която в съучастие с друго лице е въвела в заблуждение трима мъже.
Този път по телефона се представя познат от миналото, който е изпаднал в нужда. Иска услуга, обикновено малка сума пари 150-300 лв., която му е нужна за заплащане на наем, ток или друго задължение към наемодател на квартира. В замяна на парите предлага вещ - преносим или настолен компютър, фотоапарат, камера. Предметите остават  в залог до издължаване на парите.
При отзивчивост от страна на потърпевшия се урежда среща с мним хазяин, вземащ сумата и предоставящ ключ за апартамент, в който са вещите на молещия за услуга и от където могат да бъдат взети те. Под предлог, че има важна и неотложна работа посредникът се оттегля с парите. Предоставения ключ се оказва несъответстващ на бравата на адреса или посоченият адрес е несъществуващ. Така потърпевшият се оказва въведен в заблуждебние, а сумата безвъзвратно загубена. 
МВР – Варна се обръща с призив към мъж, на около 40 г., който на 9 септември е станал жертва на този род измама. Около 12:30 часа в района на градинката на Клуб "Планет" той е предал сумата от 300 лв. на жена на около 30 години с малко дете. Полицаите  Първо РУП – Варна търсят съдействие във връзка със уличените лица и разкритата схема.