Храни, които помагат да откажете цигарите, без да дебелеете

Животът

17-09-2013, 05:59

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Овесените ядки са полезна храна и добър старт на деня

Отказването на цигарите е въпрос на личен избор, пише Az-jenata.bg. Ако сте от тези, които са избрали да се разделят завинаги с вредния навик, вероятно сте се съмнявали в това дали ще успеете. Голяма част от пушачите смятат, че спирането на цигарите задължително ще се отрази на килограмите им и че ще напълнеят.

Това е строго индивидуално и всичко зависи от вашата нагласа. Споделяме няколко храни, за които казват, че могат да помогнат в процеса на спиране на цигарите.

Овесените ядки са полезна храна и добър старт на деня. Те са част от аюрведическата система за хранене и лечение. Учени от Шотландия направили тестове с екстракт от овес. В изследването участвали две групи. Едните получавали екстракта от овес, а другата група плацебо. След месец тези, които са приемали овес са намалили количеството изпушени цигари или изобщо са се отказали от тях.

Според учени има връзка между алкалната и киселинна среда на организма и тютюнопушенето. Изследвания показват, че хората с по-висока алкална среда на организма са склонни да стоят по-далече от цигарите, за разлика от тези с киселинната среда. Какво е алкална и киселинна среда? Всеки организъм си има ниво на pH.

Здравословното меню включва 40% прием на киселинни храни и 60% прием на алкални храни. Високата киселинност в организма може да предизвика редица неприятни симптоми като болки в тялото, нарушен сън, мазна кожа и други. Алкалните храни са тези, които имат ниски нива на киселинност. Такива са спанак, смокини, бадеми, стафиди, ябълки, кайсии, авокадо, боб лима и други. Ако ги консумирате редовно, те ще намалят необходимостта от приемане на никотин от организма.

От друга страна учените напомнят, че има храни и напитки, които могат да засилят „апетита“ към цигарите. Такива са: газирани подсладени напитки, алкохол, червени меса, пиле, сирене, сливи, кафе, боровинки и други те са определяни като част от групата на киселинните храни.