Черно море върна Гонзо на България

Спорт

16-09-2013, 14:22

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Отборът и треньорът си направиха взаимна услуга, която е в основата на успехите

Черно море се очертава като отбор, който легитимира треньорите в бранша. След като направи това със Стефан Генов, сега същото може да се случи с неговия съгражданин и приятел Георги Иванов-Гонзо. Последният три пъти получи шанс да води Левски, но не успя да постигне нещо. Ето обаче, че идването му край морето най-вероятно ще бъде успешно и Гонзо ще тръгне да прави кариера като треньор, подобно на тази като футболист, пише "7 дни спорт".

Най-важно за възхода на Черно море се оказа гръмката селекция, която Гонзо направи през лятото. След като през последните години не се даваха сериозни суми за заплати на нови попълнения, Гонзо успя да убеди шефовете, че това е наложително, ако искат Черно море да тръгне мощно нагоре и да се завърне в Европа след пет години. Ръководството не пожали средства, за да бъдат привлечени цял отбор нови качествени попълнения срещу перфектни за българския футбол възнаграждения. Много бързо се оказа, че Гонзо е направил селекция мечта, макар че след първите два мача мнозина поставиха това под съмнение. Причината е, че моряците сбъркаха на старта в Бургас, а след това не можаха да бият Славия у дома. Гонзо бе разбит от критики, предимно за това, че тимът не побеждава и не вкарва голове, но още тогава никой не каза, че във въпросните две срещи Черно море не беше надигран игрово.

Съвсем скоро, още в третия мач при гостуването на Армията, вече се видя, че Черно море влиза в правия път. Осем кръга след началото на сезона фактите говорят сами. Моряците са в серия от седем мача поред без загуба и влязоха в топ 4, каквато е тяхната единствена цел в това първенство. Отборът изтърва да бие ЦСКА на Армията, взе точка на Левски с десет души и спечели най-категоричната победа, която български отбор е вземал над шампиона Лудогорец в елитната му история. Черно море успя също да надделее над пряк конкурент за четвъртото място - Локомотив Пд, както и да завърши наравно при визитата си на един от най-сериозните клубове в момента - Берое.

 

В основата на подобрената игра и позитивните резултати са Гонзо и повече от основните му играчи в състава. Треньорът показва, че е напипал правилните единайсет и успява да ги убеждава в своите идеи, за да ги пресъздават впоследствие на терена. Вижда се, че е подготвил безупречно футболистите физически и тактически. Не се съобразява с имена и прави състава според моментното състояние на изпълнителите и съобразно съперника. Любопитно е обаче, че от новите попълнения до този момент само трима са с огромна заслуга за положителната серия. Това са Кирил Котев, Михаил Венков и Даниел Георгиев. Останалите, които допринасят за един по-силен и далеч по-продуктивен от пролетта Черно море, са обичайните заподозрени - капитанът Георги Илиев, Александър Александров, стигналият до "А" националния отбор Георги Китанов, Еденилсон Бергонси и Симеон Райков. Към тях вероятно ще се прибави възроденият Георги Божилов, който най-после се отпуши срещу Лудогорец и бе в основата на гола за победата над Нефтохимик на неутралния терен в Търговище. Естествено повече се очаква от другите летни покупки - Стефан Станчев, Тодор Паланков, особено Бакари, Даниел Младенов, Иван Коконов и Стенли Окоро. Ако пък след време Бекир Расим се превърне във втория Георги Илиев, всеки ще си спомня, че е започнал да играе титуляр в родния си отбор под ръководството на Гонзо.