Къде изчезна сръчкването?

Без цензура

16-09-2013, 08:32

Снимка:

Facebook

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Фейсбук обрече на бавна смърт една от най-спорните си функции

Една от най-запомнящите се функции на Фейсбук вече е история. Сръчкването, което потребителите на социалната мрежа никога не разбраха за какво служи, стана толкова трудно откриваемо, че на никой не му идва на ум да го ползва. 

Бутонът "Poke" остава в историята като една от най-спорните възможности на Фейсбук. Едни го ползваха, за да кажат "здрасти". Други, ръчкайки "наляво и надясно" напомняха за себе си. Колкото и да е объркващо, трети смушкваха от учтивост (не знам що за учтивост е някой да те "мушне"). Не по-малко объркващо бе и да те сръчка непознат.

Имаше и такива, чийто представи за приятелството изобщо не се връзваха със сръчкването."Нали са ми приятели, защо да ги ръчкам?", попита преди години Иво Сиромахов, когато "откри" социалната мрежа.* 

А щатската съдебна система илюстрира най-добре колко абсурдно е ръчкането, когато преди четири години американка отнесе затвор и глоба заради "poke" бутона. Натискайки го, жената нарушила ограничителна заповед. Така и не стана ясно какво е истинското приложението на функцията, а отговорът на загадката вероятно е само в главите на създателите в екипа на Фейсбук. 

Днес сръчкването е споходено от бавна смърт и тихомълком изчезва. След обновяването на дизайна и възможностите на Фейсбук се оказа, че бутонът вече не е видим в профилите. 

Причината за изчезването не бе оповестена официално, нямаше и бурни дебати от потребителите. Само шепа хора забелязаха, че липсва.

И все пак има добра новина за заклетите фенове на сръчкването. Все още могат да ръчкат на воля, стига да знаят как. Бутонът, макар и скрит от погледа на потребителите, засега съществува потулен в настройките. Ако искате да сръчкате някого, трябва да посетите профила му след това кликнете на "настройки". Именно там е скрит "poke", а организаторите на фейсбук събитието "Цял уикенд само ръчкане", още известно време ще могат да спят спокойно.

Защо Фейсбук скри сръчкването - никой не знае. Според някои, целта на отстраняване от профилната страница е за да се намали степента му на използване. Така хората напълно ще забравят, че някога е съществувало нещо наречено "сръчкване" и след това ще може да бъде напълно отстранено от социалната мрежа. 

 

*Как влязох във фейсбук - текст на Иво Сиромахов, публикуван във в. "24 часа", 12 септември 2009 г.