Край на задръстванията на Кабакум

Животът

13-09-2013, 15:56

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Понтон свързва плажовете на Кабакум

Трифон Зарезан се свлича със сантиметър за ден

Движението край плажа става еднопосочно

Крайбрежната алея, която служи за движение на автомобили и паркиране на плажуващите на "Кабакум", вече ще бъде еднопосочна. Това съобщи днес кметът Иван Портних. Колите ще влизат покрай хотел "Ной" и ще излизат през "Журналист". Така ще бъде сложена точка на тежките задръствания тук, които отнемаха часове за измъкване от плажа през юли и август. "Голям проблем е и липсата на възможност да реакция при нужда от линейка или пожарна в района", предупреди кметът. 

За да бъде отпушен пътят, двете части на алеята под свлачището трябва да бъдат свързани. В района на "Кабакум-юг" ще бъдат изградени около 70 метра нов асфалтов път. Теренът е подходящ за това и няма нужда от понтони или други сложни конструкции, каквито идеи е имало преди време, обясни Портних. За основа на новия проект ще бъдат използвани готови чертежи за крайбрежното шосе, правени още в далечната 1959 година. 

Пред премиера Пламен Орешарски Иван Портних е поставил въпроса за възстановяване на пропадналия път през "Трифон Зарезан". Според него проектът за естакадата, която отново да свърже панорамното шосе с най-големия курорт по Северното Черноморие, вече е изваден от фризера и за изпълнението му ще се търсят пари от държавния бюджет, тъй като няма как това да стане с помощта на еврофондовете - възможността да се използва изтичащия програмен период е изтървана, а туризмът и градът не могат да чакат активирането на програма 2014-2020.