Злоупотреби в ремонта на Зоопарка

Комисия уставнови близо 90 000 надписани лева в само една от сметките

Комисия проверява сметките и свършеното във варненския Зоопарк, за ремонта на който бяха отпуснати 300 000 лева общински пари. Готов е докладът само по едно от възлагателните писма - за 132 хил. лева, съобщи днес кметът Иван Портних. За останалите две части от поръчката още не са подписани документите за приключване на работата. 

Комисията установила, че свършената работа по първото възагателно писмо е за 43 хиляди лева или с близо 90 000 по-малко от отчетеното. Става дума за несъответствия в квадратурата и относителната тежест на материалите, надписани са метри и килограми. Изпълнител на обекта е ДЗЗД "ДМ-Инвестстрой", спечелила конкурс за обществена поръчка преди година и половина. Ремонтът е възложен и контролиран от дирекция „Инвестиционна политика“, а не от директора на Зоопарка.

Засега на фирмата-изпълнител не са изплатени никакви суми, уточни кметът.
Проверяващите установили още, че най-горното от трите ремонтирани езера в парка непрекъснато губи вода поради лоша изолация. Това пречи на следващите две да се пълнят от него и те стават неизползваеми. Количествената сметка само за езерцата е на стойност 101 000 лв.

Екоминистерството е направило 15 предписания на зоокъта. Само след като ги изпълни той ще получи лиценз на 1 март 2014 г.

Идеята за преместването на Зоопарка на север в района на "Почивка" също беше коментирана днес от Иван Портних. Според него след като теренът е бил обособен като такъв в новия ОУП, не е направено нищо по въпроса и той продължавада е собственост на Министеството на отбраната. Кметът беше категоричен, че ако новата, много по-голяма и модерна Зоологическа градина стане факт, няма шанс освободеният терен да бъде застроен тъй като той попада в историческата част на Морската градина.

През август младежи от движение "Зелена точка" протестираха пред Зоопарка срещу условията, в които живеят обитателите му. Момчета и момичета с животински маски влязоха в клетка, за да покажат как се чувстват животните в къта. Около клетката активистите подредиха фотографии, показващи как живеят животните в различни паркове на Европа.

Младежите поставиха и въпроса къде са похарчени 300 000 лева за ремонт, резултатите от който не се виждат и с нищо не са подобрили условията за обитание на животните.

Освен терена за Зоопарка общината е поискала от държавата още няколко парцела, прилежащи на Морската градина и в кв. "Чайка", върху които да бъдат изградени места за паркиране, съобщи още кметът.