Между 6 и 8 милиона лева са необходими за ремонт на ДКС

Спорт

13-09-2013, 14:39

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Така Дворецът ще може да приема, както големи спортни събития от ранга на Европейското първенство по волейбол през 2015 г., така и отворен за всякакви културни събития.

Между 6 и 8 милиона лева са необходими за ремонт на Двореца на културата и спорта във Варна, за да може залата да приеме срещи от Европейското първенство по волейбол през 2015 година. Това съобщи кметът Иван Портних. Той посочи, че е потърсил съдействие от правителството за осигуряване на тези средства. Помощта е належаща, след като правителството е декларирало, че ще отпусне 12 милиона за спортната зала в Пловдив, която трябва да е готова до юни 2014 г. Това автоматично дава предимство на Пловдив пред Варна в борбата за Европейска столица на културата 2019 г..

С парите се предвижда увеличаване на капацитета на зала "Конгресна", увеличаване на игралното поле, нова климатизация, изпълнение на мерки за енергийна ефективност, ремонт на покрива и др.. Любопитното е, че бъдещата сцена ще е разположена под игралното поле и при нужда ще се издига от пода. Ремонтът е належащ за да може Дворецътда приема, както големи спортни събития от ранга на Европейското първенство по волейбол, така и отворен за всякакви културни събития.

Ще се помисли върху енергийната ефективност, като идеята е сградата да се отоплява с минерална вода. Във връзка с това, общината иска от правителството законодателни промени, които да й позволят да управлява минералните извори на територията на града. "Този природен ресурс, ще удължи туристическия сезон, ще промени сегмента на туристите, които посещават града ни. Водата ще бъде използвана за еко отопление, чрез която сериозно могат да намалеят и разходите на самата общинска администрация”, каза Портних.

Ремонтът на Двореца на културата и спорта трябва да приключи до края на 2014 година, защото след това предстоят инспекциите на европейската волейболна централа.

Съдействие от държавата общината търси и за Юнашкия салон. Според кмета, това може да стане като националната спортна база кандидатства за финансиране по програма Джесика и след реконструкция на сградата, паметник на културата, бъде предоставена на общината за ползване.