Кметът глоби фирмите за боклука

Животът

13-09-2013, 14:06

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Забраняват лепенето на плакати в града

Солени глоби са отнесли трите фирми, които са ангажирани със сметопочистването в 5-тте района на Варна. Това съобщи днес кметът Иван Портних. Санкциите са заради ужасното състояние на града, в който боклукът преливаше отвсякъде цяло лято. С 3 до 5% удръжки от фактурираните за август суми са понесли "Адиан", която почиства най-големия район "Приморски", "Омега интерклийнър" - кв. "Владиславово", и "Титан AC" - в районите "Одесос", "Аспарухово" и "Младост".

Концесионните договори и сумите по тях бяха една от големите тайни, пазени администрацията на екскмета Кирил Йорданов. Към момента в публичния регистър на общината е публикуван единствено договорът за почистване на район "Младост". От данните в него става ясно, че само за този район фирма "Титан AC" трябва да е санкционирана за пропуските в работата си през август със сума между 30 и 50 хил. лева.

Общо за чистота в бюджета на Варна за 2013 г. са заложени 23 282 800 лева. 

"Наложените санкции са само първата стъпка от промяната на механизма на взаимоотношения между общината и сметопочистващите фирми", заяви днес Иван Портних. Според него е "ясно, че контролът върху тази дейност трябва да бъде завишен". Това включва и нови правомощия за районните кметства, които освен права трябва да понесат и отговорности, категоричен беше кметът. Досега контролът върху сметосъбирането и почистването на града бил поверен на администрацията по райони, но тя нямала реална власт да управлява тази дейност.

Промяна в заповедта за лепене на рекламни материали и плакати, предвижда още новата кметска власт. Напълно ще бъде забранено лепенето на печатни материали по стълбове, огради, подлези. Културната дирекция в общината ще трябва да изготви схема на местата, където да бъдат монтирани специални стойки за афиши.