Над 2500 варненци искат НАП да им погаси стари задължения

Животът

12-09-2013, 13:22

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Не всички дългове отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност

2586 физически и юридически лица от Варна са поискали до момента от местната структура на НАП да им бъдат отписани задължения с изтекла погасителна давност. От териториалната дирекция напомнят, че всеки, който има задължения с изтекла погасителна давност (отпреди 1. 01. 2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред Агенцията. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица. 

Важно е заитересованите лица да знаят, че не всички дългове отпреди 1 януари 2008 г. са с изтекла погасителна давност. Публичните вземания се погасяват с изтичането на 5 годишен давностен срок. Той се брои от 1 януари на годината, следваща годината, през която е следвало да се плати публичното задължение. В различни случаи давностният срок може да се спира или да се прекъсва. Давностният срок се спира с налагането на обезпечителни мерки, например, ако е наложен запор на банкова сметка на длъжника. С периода на спиране давността се удължава. Тя се прекъсва с издаване на акт за установяване на публично вземане или с предприемането на действие по принудително събиране на дълга. Такива действия може да са например опис на движимо и недвижимо имущество, продажба чрез търг и др. От прекъсването на давността започва да тече нова давност. Независимо от спирането или прекъсването на давността, обаче, с изтичането на 10 годишен давностен срок, се погасяват всички публични задължения, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено.
От НАП Варна напомнят още, че на сайта на Агенцията вече има електронна справка, която показва всички задължения и плащания на фирми и физически лица. Достъпът до информацията става с персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно в офиса на териториалната дирекция. От началото на 2013 година средно по 1 100 варненци на месец подават искания за издаване на ПИК. Чрез получения код всеки варненец може да провери още на какъв трудов договор е регистриран в НАП, върху каква сума работодателят внася осигурителните му вноски, а така също да прави справка за индивидуалните партиди по ДЗПО – в кой пенсионен фонд е осигурен и каква е натрупаната сума до момента в партидата му.
Повече информация за издаване на ПИК и отписване на задължение може да се получи на информационния телефон на НАП 0700 18 700 на цената на стандартен телефонен разговор.