Драгомир Стойнев: Летният туристически сезон има ръст, но пада качеството на услугата

Животът

12-09-2013, 09:49

Снимка:

МС

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Необходими са финансови средства, за да подобрим инфраструктурата по Черноморието

Туризмът е ключов сектор за българската икономика. 12.5% от БВП се генерира от туризма. Последният летен туристически сезон е добър, има ръст. За съжаление пада качеството на услугите. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при изслушването му в Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Димитър Бойчев, съобщава Агенция „Фокус”. Бойчев попита каква ще е политиката на правителството за привличане на по-високо платежоспособни туристи.

„Една от основните причини да не идват по-платежоспособни туристи е, че през годините нямахме конкретна политика какъв туризъм ще развиваме. В момента нямаме и инфраструктура. Една от основните причини за липса на платежоспособни руски туристи например е, че тук те заболяват често. Причината е в липсата на пречиствателни станции.

Необходими са финансови средства, за да подобрим инфраструктурата по Черноморието”, обясни министърът.

„Голф-туризмът се развива изключително добре, но за съжаление имаме проблем с чартърните полети. Например на летище Варна таксите са изключително високи в сравнение с таксите на летищата в Пловдив и Бургас”, отбеляза Стойнев.

„При зимния ни туризъм трябва да положим усилия. Възбуди се общественото мнение за строеж на втори лифт на Банско. Във Франция има над 4300 лифта, в Италия са около 2700 лифта. Ако искаме да изграждаме туризъм, който да привлича платежоспособни туристи, трябва да изградим съответната инфраструктура”, подчерта икономическият министър.

„Има огромен поток от турски туристи през лятото, основно млади хора, които идват в летните ни курорти”, посочи Стойнев.

Липсата на кадри е друга тема, свързана с туризма. Предстои да се подпише договор с Швейцария в сферата на туризма, за да може още от професионалните училища да има практика на кадрите за туризма”, обясни министърът.

По думите му, трябва да се продължи развитието на културният туризъм. Предвижда се да се въведе „зелена звезда” в тези туристически обекти, в които се предлагат изцяло български биопродукти, каза министърът.