Районните кметове вече с по трима заместници

Новините

11-09-2013, 18:13

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Назначават още юристи към общинския съвет

Три от районните кметства във Варна вече ще имат по още един заместник-кмет. Това стана ясно днес от решението на комисията по структури и администрация към Общинския съвет. По-големият обем от работа в "Младост", "Аспарухово" и "Одесос" налагат новите назначения там, приеха съветниците.

Увеличение ще има и в канцеларията на Общинския съвет. Според председателя Иван Луков това е нужно, за да се подобри връзката на местния парламент с гражданите. Според днешното решение, което предстои да бъде гласувано и на сесията на 18 септември, в канцеларията вече ще работят 15 вместо 9 човека. Половината от новите работни места са за юристи. Досега към Общинския съвет работеше само един такъв, предстои да станат 4-ма.

Сериозен недостиг на юристи има и в кметската администрация стана ясно преди дни. Пред директори на детски градини, които поискаха да ползват услугите на общинските прависти, кметът Иван Портних призна, че те са само 6 и всеки по тях има по над 200 дела. Той посъветва директорите да търсят юристите на районните кметства, които били по 3-ма и не били така натоварени. В същото време той прогнозира, че ще се наложи увеличение на правния отдел на общината.
Сред другите планирани промени в администрацията е анонсираното от Портних разделяне на образованието от младежките дейности и спорта, които бяха слети в обща дирекция от предишния градоначалник. Пак пред обществения съвет по спорт той обяви, че възнамерява да слее двете общински предприятия „Спортни имоти” и „Спорт за всички”. Така ще се намалят разходите по издръжката им и ще има по-добра координация по различните спортни услуги, предлагани на клубовете и на гражданите, убеден е кметът.