Министър Терзиева: Пари за "Хемус" няма, но не сме я забравили

Мисия Варна

10-09-2013, 12:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Министърът на регионалното развитие трябва да работи политики, а не да бъде министър на магистралите

Няма достатъчно пари за строителството на автомагистрала "Хемус", заяви за пореден път във Варна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Това обаче не означавало, че проекта ще бъде забравен, а ще се търсят други източници на финансиране. МРРБ министърът отново подчерта, че водещо тук е транспортното министерств , а ако се прибегне към публично-частно партньорство ще има пълна прозрачност.

"Министерството разполага с достатъчно експерти и ще продължи реализацията на най-важните проекти започнати от предходното правителство. Четох различни изявления на бивши министри и бивши премиери. Не е необходимо бивши министри да ми набелязват приоритети и целите. Новият министър в момента се казва Десислава Терзиева. Един от основните ми приоритети е намаляване на различията между регионите. Министърът на регионалното развитие трябва да работи политики, а не да бъде министър на магистралите", каза Терзиева.

Тя отново обясни схемата с недостига на пари за магистрала "Хемус", която се превърна в гореща тема през последните дни и сериозно засяга варненци.

Общият размер на еврофинасирането по програма "Транспорт" е 1,5 млрд. лв., а за всички оперативни програми България ще получи 6,3 млрд. лв.  Предварителните сметки за непостроените участъци от "Хемус" са за над 800 млн. евро. Изискването на Европейската комисия обаче е за доизграждането на ЛОТ 3 на "Струма", за който са необходими между 800 мин. и 1 млрд. евро. 

Така европарите от 1,5 млрд. лева трябва да се разделят на две -  по 750 млн. лв. Едно от основните изисквания на ЕК е 50 % от парите да са за жп инфраструктура, а останалите - за пътища. 

Министър Терзиева каза още, че в момента се прави предпроектно проучване за "Хемус", което ще е готово до 2-3 месеца. След като разполагаме с точни цифри и прогнози за трафика ще се възложи проектирането. За него вече има заделени пари. Очаква се и завършаненото на предпроектното проучване за магистрала "Черно море", а за скоростния път Варна- Русе ще се мисли в контекста на "Хемус", добави Терзиева.