Как най-лесно да пестим пари?

Животът

10-09-2013, 06:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Питайте баба

Навсякъде ще прочетете какви ли не трикове, за да спестите пари, но този със сигурност не сте го чували, пише Az-jenata.bg. Просто защото хората, които го прилагат не ползват интернет. Именно бабите на село. А и не само бабите и не само на село. Но хората, които го практикуват обикновено се свиват и се усмихват и само кимат с глава, когато другите разказват за обиколките си из хипермаркетите и покупките си. И разбира се слушат как парите на въпросните все не им стигат.

Едно, че тези хора имат по-малко доходи, второ, че имат и по-малко възможности да излизат.

Та се оказва, че именно този метод е най-лесният и ефективният за пестене на пари. Ако ги имаш – разбира се. Ако така или иначе ги нямаш – проблемите са другаде.

Липсата на кола. – харчите много повече нерви да обикаляте, да чакате, да пътувате и т. н. за справка, подаване на документи, пазар... Ако имате кола тези дейности ще ви отнемат само половин или един час, а без кола ще ви трябва най-малко половин ден. 
И когато отидете на пазар, съответно няма да напълните багажника с продукти, а ще купите най-много две торби – колкото можете да носите. Съответно ще похарчите много по-малко пари.

А когато знаете колко нерви и грижи ви хаби пазаруването, ще гледате да си го причинявате колкото може по-рядко и съответно ще пазарувате от най-близкия квартален магазин – а там обикновено няма много голям избор и искате или не искате ще купувате неща само от първа необходимост. Няма да купите 5 вида сирене, а само един. Няма да купите 5 вида бисквити, или цяло стекче плодови млекца, а само едно – колкото да ги пробва детето.

Друго предимство на липсата на кола е, че не купувате по-обемисти вещи. Или купувате само когато положението е критично. Например хладилникът се е развалил и няма надежда за оправяне. Тогава става извънредно положение и организирате транспорт, носачи и прочее, за да набавите тази жизненоважна вещ. Но пък когато знаете, че няма как да си пренесете покупките, въобще не обикаляте магазини за мебели, черна и бяла техника и си карате със старите, докато не им се случи нещо фатално. А старите мебели са много по-издръжливи от новите и практически могат да ви надживеят – така че рядко им се случва нещо чак толкова фатално. Е, недостатъците са, че не обновявате интериора, не се радвате на нови покупки, но пък и не се изкушавате да си купувате всевъзможни джунджурии, не заимствате идеи за нови ремонти, с една дума – не се превръщате в отявлени материалисти и така отново спестявате или иначе казано си живеете просто и лесно – като на село.

Разбира се, ако сте свикнали да живеете така и пак не ви стигат парите – проблемът както казах е другаде. Това предложение е за имащите и вечно оплакващите се, че все нямат. А те просто харчат безразборно и безобразно. 
Та, ако имате кола и пари и мислите, че харчите много – откажете колата, за да ходите на пазар и разчитайте само на двете си ръце и двата си крака – ще видите, че ще спестите много повече, отколкото очаквате.

Другият трик е да работите много и да не ви остава никакво време и желание да обикаляте молове, така няма да усещате кой сезон е, имате ли нови дрехи за него и отново ще се сещате да си купите нови обувки, чак когато усетите, че старите ви пропускат. Ако сте уморени няма да ви се ходи и на ресторанти, кино, дискотеки и прочее забавления и отново ще пестите. Ще кажете – това живот ли е?

Дали е качествен живот или не, дали е смислен живот или не – не смея да твърдя, но това е реален живот извън модните списания и колата. И за голямо съжаление е ежедневие за много хора. И тези трикове не биха облекчили живота на нямащите, но биха отрезвили малко имащите и вечно мрънкащите. Нали знаете как се преценява кой е най-пострадал при някаква злополука – този, който най-много пищи явно не е чак толкова зле, колкото другия, който няма сили дори да извика.