Директорката на "Захари Стоянов" отказа да подпише споразумението с Математическата

Основното училище приело една паралелка повече от заявеното

Пореден опит за помирение между Математическата гимназия и ОУ "Захари Стоянов" се увенча с неуспех днес след обед след като директорката на Основното училище "Захари Стоянов" отказа да подпише предложеното й споразумение. Като временно решение на проблема днес от МГ се съгласиха на исканото от "Захари Стоянов" преобразуване на малкия физкултурен салон в две класни стаи чрез преграждане с лека конструкция. Двете класни стаи ще се ползват от ОУ „З. Стоянов“ и в двете учебни смени.

За сметка на това гимназията ще ползва актовата зала в общата сграда. Друго условие на МГ е "ОУ „З. Стоянов“ да не предприема действия по отдаване под наем на спортни бази в училището".

"Този предложен компромис е временно, а не трайно решение предвид лавинообразното нарастване на броя на паралелките в ОУ „З. Стоянов“, уточнява Педагогическият съвет на МГ в последното си решение, предложено днес на "колегите" от основното училище.

Споразумението, макар и съдържащо отдавна исканото разрешение за реконструкция на физкултурния салон, както и разрешителното за ползване на занималните в бл. 67 от по-горните начални класове, отново беше отхвърлено от директорката на ОУ "Захари Стоянов". Битката за надмощие, в която са впрегнати родители, деца и администрация, продължава утре на заседание на комисиите "Собственост и стопанство" и "Образование" на общинския съвет. На 11.09. изтича срокът, в който директорите на двете училища трябва да представят разписанието по кабинети на началника на РИО. Дисциплинарно наказание заплашва директора, неизпълнил заповедта на шфа на инспектората. Засега такова разписание е представил само директорът на МГ.

В отговор за същата дата учители и родители от ОУ "Захари Стоянов"о организират протест.
"Децата, задължително подлежащи на обучение, подали пълен комплект документи в ОУ „Захари Стоянов“, гр. Варна не могат да учат в класните си стаи и биват нарушавани гражданските им права с оправданието, че подходящи за целта са и предлаганите им като алтернатива гаражи и подблокови пространства", твърдят организторите на протеста.
Те отказват да приемат обвиненията, че директорката на основното училище е приела неправомерно много деца в първи клас. Родителите са категорични, че всички деца за от района на школото и имат право да учат там независимо от проблемите с недостига на класни стаи. Едва 6 били децата от "Виница", твърдят участвалите в проверката представители на училищното настоятелство.
Според проверка на инспектората обаче в ОУ "Захари Стоянов" е приета цяла паралелка с първолаци вповече от заявените и одобрени 6 класа. Нещо повече - 2 от паралелките са с профил "изобразително изкуство" и там децата са избирани с изпит с адресна регистрация от различни краища на града.