Директори на ясли: Всеки ден изхвърляме храна

Животът

09-09-2013, 22:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Кой и как да готви на децата, попита кметът

Докато се чудят как да свържат двата края с издръжката на детските заведения, директори на ОДЗ-та и детски ясли се оплакват, че всеки ден им се налага да изхвърлят много неизядена от децата храна. Това стана ясно днес на среща на директорите от детските заведения с кмета на града Иван Портних. Той поиска да се консултира с тях преди да предложи на Общинския съвет механизъм за организация на храненето на малчуганите.

Причина за разхищението е наредба, регламентираща грамажите и храните за децата в яслите. Оказва се, че бебетата трябва да закусят - най-често това става около 9 часа, тъй като родителите по правилник ги водят до 8.30 часа, в 10 им се полага банан. В 12 те трябва да обядват, но повечето вече не са в състояние да погълнат каквото и да било. В 16 часа пък трябва да погълнат 150 гр, мляко с мюсли, 5 бисквити и ябълка. "Непрекъснато се тъпчем с недокоснатите плодове и закуски, грехота е да изхвърляш храна, но въпреки това остава много, да не говорим за заявените деца, които не идват в съответния ден и храната им остава", подхвърляха педагожки от залата.
Всяко детско заведение трябва да опише разходите си за храна, приготвянето или доставянето й, заплати за кухненския персонал или транспорт за един месец. Това поиска Иван Портних от директорите, за да бъде избран най-добрият вариант за хранене на децата. Според повечето от присъстващите продуктите трябва да се купуват с обща поръчка, която да се обявява и реализира от общинската образователна дирекция, за всички забавачки, а храната да се приготвят на място от техен персонал. Така, според директорите, контролът и качеството на храната ще са по-добри.
Промяната цели забавачките да бъдат избавени от централизираните доставки на храна на общинската фирма „Ученическо и столово хранене” (УСХ), от която те масово не са доволни.
Проблемът с новата организация идва от различните условия в градините - някои имат собствена кухня, други - не. В някои има само деца над 3 години, в други - от 0 - до 7.

Кметът изрази опасение, че при централизирана обществена поръчка ще има обжалване и забавяне във времето, но въпреки това заяви готовност да се съобрази с решението на директорите. Той поиска от общинската администрация внимателно да огледа механизма, по който едни детски градини могат да поръчват приготвянето на храната в съседни, които разполагат с кухня. Докато Общинският съвет вземе окончателно решение за детското хранене, директорите ще трябва да подписват ежемесечно споразумения с общината, с които да бъдат гарантирани плащанията към УСХ. Сега някои от директорките отказват с месеци да подписват фактури на общинската фирма заради притеснения, че влизат в преразход.