Бойко Борисов призова варненци на протест за магистрала "Хемус"

Как ще се примирите, че бургазлии ще пътуват безплатно, а вие ще плащате такси?, попита бившият премиер

Чудя се на варненци защо не протестират. Как могат да се примиряват с намеренията на правителсвото за магистрала "Хемус"? Това заяви днес в Гранд хотел Варна бившият премиер Бойко Борисов пред млади активисти на ГЕРБ. Той нарече "лъжа" твърденията на строителния министър Десислава Терзиева, че парите по оперативна програма "Транспорт" няма да стигнат за довършване на аутобан между Варна и София, защото има ангажименти за магистрала "Струма" и други пътища.

"Ние сме договаряли тези пари и знаем, че ЕС е готов да финансира магистрала "Хемус", така както отпусна пари за "Тракия" и тя беше изградена с едва 20% пари от държавния бюджет", обясни Борисов. Публично-частното партньорство, което министър Терзиева цитира като възможност за бъдещето на "Хемус", неминуемо означавало, че след разклона за летището ще има КПП, на което варненци ще плащат такса за бързия път, докато бургазлии ще пътуват безплатно "и ще процъфтяват". През предишния си мандат БСП също твърдяха, че няма европари и за "Тракия" и така завъртяха далаверата "батко и братко", а след това ние направихме магистралата с финансиране от еврофондовете, напомни Борисов. 

Два мандата управление на кмет от ГЕРБ и Варна ще стане коренно различен град, така както това се случи със София, Бургас и Стара Загора, прогнозира още бившият премиер. 

Той нарече сегашното управление "невъзможно смесване на олио с вода", тъй като нямало как взаимно изключващи се партии като ДПС и Атака да бъдат заедно в управлението, както и не можело ДПС да прости на БСП възродителния процес. 

Пред младежите Борисов доста живописно разказа как всеки ден пред дома му скандирали протестиращи, които нямали разрешение за това и получавали пари и плакати от специални организатори. Многократните му сигнали до министър Йовчев останали без отговор.

"Все едно, когато бях на власт, аз да бях организирал ежедневни скандирания пред дома на Станишев, докато Моника извежда децата на разходка", заяви Борисов. Той беше категоричен, че ГЕРБ не е пращал протестиращи с автобуси в София. Потърсиха ни за помощ от организторите на протеста и аз призовах колегите, който не е на работа и има възможност - да дойде. Тук-там, където хората са били повече, са се организирали с общ транспорт, но става дума за 5-7 автобуса. Ако бяхме правили ние организацията, щяхме да докараме поне 15 000 души, категоричен беше лидерът на ГЕРБ.