Превръщат в кръчма учебния ветроход "Калиакра"

Туризъм

05-09-2013, 12:34

Снимка:

в.Преса

Автор:

в. Преса

Всичко от Автора

Кой антигений посегна на морската слава на България, пита Никифор Герчев

Драги съотечественици, честито!... Доживяхме да видим нещо, което заслужава да бъде специално отбелязано. Ветроходът „Калиакра“, националната ни гордост, на чийто борд са стъпвали крале, кралици и много, много известни хора по света, по който тя разнасяше морската слава на България, вече застана на тих и спокоен кей - стана кръчма в пристанището на Златни пясъци!

Не няма грешка, по „тиковата“ палуба на ветрохода ще почукват остри токчета, които ще я повреждат, но друго, друго е важно, „Калиакра“ ще печели пари. Не че някой ще взема проценти... Просто вместо да осигурява някаква практика на студенти, курсанти, изобщо на учащи се в морските дела деца на България, корабът ще печели пари. Не знам какъв е този антигений, който си позволи да се гаври с една частица от морската слава на Отечеството ни, не мога да намеря най-точната дума, за да кажа какво заслужава той.

Ако се напъне някой с перверзно подсъзнание, може да предложи и по-пикантна идея, например, жриците на най старата професия, вместо да киснат по цял ден между квартал Аспарухово на Варна и магистралата за Бургас, да се преместят на „Калиакра“. Първо, все пак мястото е по-приветливо, има кабини за отдих и обмяна на мисли на темата „Мимолетно ли е щастието на магистралите“ и т.н. Но с иронията дотук.

Уважаеми господа от висшия морски ешелон в Министерството на транспорта, драги колеги, хора с крайбрежно възпитание и мили сънародници, моля подкрепете предложението ми да повторим една изпитана рецепта, осъществена преди над 40 години от дечицата на България, които, събирайки стотинките си за закуска, ги дариха за възстановяването на друга легенда на България - кораба реликва „ Радецки“.

Ето какво конкретно предлагам. Да открием сметка в банка на името на „Калиакра“ и всеки един желаещ да внася по една стотинка на година. По този начин ще успеем да решим проблема на директора на Българския морски квалификационен център (БМКЦ), собственик на Калиакра. А на г-н министъра на транспорта предлагам веднага да освободи онзи, който си е позволил да премине всякакви граници на морал и достойно административно поведение.

Никифор ГЕРЧЕВ, Капитан далечно плаване

(в. Преса, печатно издание, брой 235 (586) от 29 август 2013)