Варна сред финалистите за Европейска младежка столица

Мисия Варна

04-09-2013, 12:35

Снимка:

https://www.facebook.com/varnaEYC2016

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Най-големите ни конкуренти са Литва и Азърбайджан

Варна е преминала и последния "кастинг" и е сред тримата финалисти за Европейска младежка столица през 2016 г. Засега информацията за временното класиране е неофициална. Градът е един от шестте, които официално преминаха първия кръг заедно с испанските Бадахос и Ла Лагуна, ирландският Галуей, азербейджанският Ганя и Вилнюс от Литва. Един от тези градове ще получи титлата и ще има възможност да представят програма с културни, социални и политически събития, свързани с младежта. 

Според неофициалните източници конкуренти на Варна в последния етап продължават да бъдат Вилнюс и Ганя. Изборът на Европейска младежка столица ще бъде обявен на 23 ноември по време на Генералната асамблея на Европейския младежки форум.

Снощи кметът Иван Портних подписа документите, с които Варна ще кандидатства по европейската програма „Младежта в действие”. По нея ще бъдат финансирани част от събитията, свързани с кандидатурата на града за Европейска младежка столица през 2016 година. Довеждането на тази кандидатура до успешен финал е една от съвместните цели, които си поставят варненският кмет Иван Портних и младежките неправителствени организации в града. Тя ще бъде презентирана в началото на октомври по време на провеждащите се в Брюксел Дни на регионите. На 25 септември представители на инициативния комитет пък ще покажат в белгийската столица изложба, посветена на младежите на Варна. Варненският кмет, директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Лилия Христова и младежите набелязаха програма от конкретни действия за лобиране в полза на варненската кандидатура.
Превръщането на морската столица в привлекателен град за младите хора е другата съвместна цел на местната власт и младежките НПО.