ПУП спира строителството в Морската

Мисия Варна

03-09-2013, 16:48

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Заповедта за колите в Морската - готова, следва месец на възраженията

Край на предписанията, вече само санкции за нарушителите

Започнала е процедурата по възлагане на Подробен устройствен план на Морската градина. Това съобщи днес кметът на Варна Иван Портних. Така до приемането му след 2 години ще бъде спряно каквото и да било стоителство в парка. С последните промени в новия Общ устройствен план на Варна Приморският парк беше фиксиран като зелена зона от басейн "Приморски" до Евксиноград. Това направи невъзможно по-нататъшното издаване на разрешения за строителство както в историческото ядро на парка, така и в спорните доскоро местности "Салтанат", "Св. Никола", "Горчивата чешма" и "Долна Трака". Въпреки това все още са в сила 10-тина издадени преди повече от 5 години разрешителни, чиито собственици могат да започнат строителство всеки момент. 2-годишната отсрочка, която дава процедурата за изработка на ПУП, ще осигури възможност на общината да намери стабилна законова перспектива за запазване на Морската градина, смята кметът.

Той припомни, че вече е готова новата заповед, с която ще спре влизането на коли в парка. В момента тече законовата процедура по запознаване на всички заинтересовани страни с нея, за да не бъде тя отменена от съда както предходната.
Общо 33-ма общински полицаи се грижат за реда в Морската градина в момента. Имаме щат за още 10, но няма кандидати, каза днес зам.-кметът Тодор Иванов. Близо 100 са актовете, издадени на водачи, паркирали по алеите през август.
Засега общинските полицаи са съсредоточени в парка, но след забраната за движение на коли там дейността им ще се разпростре из целия град. "Прекратяваме порочната практика на издаване на предписания. Нарушителите вече ще получават санкции - било то за неправилно паркиране, шум или във връзка с чистотата на града", закани се Тодор Иванов.
Само един бил кандидатът за шеф на общинския кучкарник, в който сега са приютени 85 животни. Нов правилник за приюта ще позволи за в бъдеще той да бъде управялван съвместно с неправителствените природозащитни организации.