Как една медия се подигра с един цял национален отбор

Вредите, които същите тези медии нанасят на държавата, са далеч по-големи от това да съсипят един отбор, казва братът на близнаците Иванови Живко Дорийски

След приключването на квалификациите за Евробаскет 2015 и разразилият се скандал между Деян и Калоян Иванови и семейството им с журналистката на TV7 Миляна Велева, братът на близнаците Живко Дорийски пожела да разкрие своята гледна точка и да коментира представянето на отбора. Публикуваме пълния текст на изявлението, без редакторска намеса:

„След последния мач ситуацията е ясна. Виновни са „близнаците”. Може би това ще е рефренът на Пеевската медийна групировка? Но нещата далeч не са толкова елементарни. Вредите, които същите тези медии нанасят на държавата, са далеч по-големи от това да съсипят един отбор. Скандалите и подмолните действия са ни до болка познати. Въпросът тук обаче е докога ще позволяваме да ни се случва всичко това? Ето че дойде моментът да си зададем въпроса: Защо ТВ7? Може би парите им са били нужни за „перфектната” подготовка на момчетата? Не, разбира се, защото тя можеше да бъде далеч по-качествена. Истината лъсна. Колкото и пари да е донесло това решение на федерацията, то те са изгорели с това некласиране. Може да си задаваме безброй въпроси свързани с този проблем. Ето следващите:

След като прекрасно знаят отношенията на г-жа Велева към близнаците още от времето на Пини Гаршон защо беше необходими точно тя да коментира напълно тенденциозно мачовете на отбора? Където, между другото, беше ясно кой ще играе водещата роля.

Защо никой журналист още по онова време не намери смелост да попита Константин Папазов или Росен Барчовски (помощник-треньори тогава) вeрни ли са обвиненията за поведението на Калоян и Деян към Пини Гершон?

Защо същите тези двама треньора не намериха сили да излязат и да кажат още тогава, че това е лъжа?

Защо Георги Глушков не излезе предното лято да каже категорично причината за това, че близнаците няма да играят?

Кой искаше да им става мениджър и защо те отказаха?

Въпросите се трупат и е жалко за всичко това, което се случва с любимия ни спорт. Но аз имам въпрос лично към всички лумпенизирани фенове:

Как бихте постъпили, ако на въпроса „Защо плюете непрекъснато отбора и близнаците?” (може би излишен предвид ситуацията) се отговори със „Селянко, отивай си на Варна”? И ако това е по посока на Вашата майка? Е, ще я почерпите ли въпросната г-жа Велева (сестра на вицепремиера и министър на правосъдието в правителството „Орешарски” Зинаида Златанова)?

Истината трябва да се допълни и от още един комичен факт. „TV7 къса с баскетбола заради близнаците?” Като начало искам да попитам: Г-н Бареков, кой по-точно бяхте Вие? И защо се опитвате да си измиeте ръцете с близнаците, при условие че искате да се отървете от баскетбола заради ниския рейтинг? Естествено, нисък, защото беше къде-къде по-доходно да се занимаваш с футбола, за който са дадени доста повече пари!

Като човек, близък до отбора, мога с абсолютна сигурност да кажа, че отношенията вътре бяха на едно съвсем нормално равнище. Зложелателите обаче направиха и невъзможното да забият клин между момчетата. Мисля обаче че не успяха, но успяха да ги обезверят.

Темата обаче може би отива много по-далеч. Цялото това шоу започва да намирисва на борба за лидерския пост във федерацията. Като за целта един отбор стана жертва. Жалко за истинските баскетболни фенове, които обичат играта със сърцето си.

Малко думи и за близнаците. Те не успяха да покажат най-доброто, на което са способни. Те са най-силни, когато вкарват по 10-12 точки, вземат 9-10 борби, направят 2-3 асистенции и откраднат по 1-2 топки. Ако приемем че, хайде, заедно вкарат 24 точки, а са ни нужни 85. Все някой трябва да вкара останалите 61?! Преди имаше кой да им помага в това отношение и донесоха първите победи за националния отбор на Европейско първенство след 25 години. Но какво да се прави, къса българска памет. Отбор, в който те ТРЯБВА да реализират по 25 точки, не е техния отбор просто! Не е за подценяване и един друг анализ. Независимо от нивото на отборите в които играят, всички момчета са в ролята на реализатори. Кои са черноработнците тогава?

Нека поговорим и за „европейското възпитание”. Ами какво да Ви кажа, от доста години Калоян и Деян се подвизават в най-големите първенства на Западна Европа и имах удоволствието да изгледам на живо немалко техни срещи. Видях как група испански фенове незнайно откъде бяха намерили българския флаг и го развяваха на мачовете, за да окуражат Калоян. Прочетох големия плакат, който носеше италианската агитка „Иванов, кмет! Ти си нашата гордост!”. Видях как стотици хора изпълниха централния площад в Менорка да поздравят отбора че е останал, забележете „останал” в А група. Наслаждавах се на десетки деца да чакат за автограф баскетболистите след всеки мач, което тук е невъзможно, защото нашите „не заслужават” поне по медийните внушения. Спомням си и това, което каза Тити преди дни, как исландските фенове са останали да аплодират отбора 15 минути след края на мача, въпреки че отпаднаха. Видях зали, видях условия, видях уважение и респект. Може би точно това възпитание накара момчетата да подпомогнат финансово родния си клуб, когато беше пред фалит, може би същото това възпитание ги мотивира да обезпечат и едно републиканско първенство за юноши!

Сега обаче идва моментът на болезненото изтрезняване. Категорично много хора трябва да се замислят и ако е необходимо да посипят главата си с пепел и да продължат напред. Дали близнаците ще са в националния отбор догодина всъщност не е важният въпрос, те ще си решат. Въпросът е какво ни очаква следващите 10 години. Нека се намери друго високо и талантливо момче, което да скочи веднага след операция, за да защитава родината си, като Калоян. Истината е, че баскетболът не започва и не свършва с близнаците, но определено това се отнася и за ТВ7!