Концесионерите на плажовете отнесли 130 000 лева глоби

Туризъм

02-09-2013, 16:39

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Проверяващите се натъкнали на 247 нарушения

Концесионерите на плажошете настояват за връщане на категоризирането на плажовете, а управлението на концесиите и наемите да бъде по-синхронизирано с държавата. Това e станало ясно на срещата им с регионалния министър Десислава Терзиева. Концесионерите се оплакали и от липсата на комуникация с държавата, която е била прекратена за последните няколко години. Основният проблем за сезон 2013 е бил осигуряването на необходимия брой квалифицирани спасители. Министър Терзиева подчерта, че е разпоредила по две проверки на всичките 91 плажа по черноморското крайбрежие, като до 30 август тази година са констатирани 247 нарушения и са наложени глоби в размер 130 хиляди лева.
 
Терзиева сподели, че е поставила на концесионерите изискването да запазват курортния ресурс и да повишат качеството на предоставените услуги. Тя се ангажира с обещанието да разработи нормативна уредба, която да уреди плажовете да се управляват само с концесия.
 По време на срещата е станало ясно, че концесионните възнаграждения са високи и това обуславя и завишената на много места такса за чадъри и шезлонги. Терзиева сподели, че има визия за това как да се преразгледа методиката за възнаграждение на концесиите, но това ще се случи само след обстоен анализ.
Министърът допълни, че до момента двама концесионери не са платили още таксите си на държавата, които възлизат на обща стойност 100 хиляди лева. По думите на регионалния министър през следващия месец й предстоят срещи и с областните управители и общините по Черноморието, които усвояват 50% от концесионното възнаграждение, за да осигуряват добри условия за плажуващите, съобщи news.bg.